Plavčan: Nový metodický pokyn má pomôcť v boji proti extrémizmu

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 14:05 • 2 min
Plavčan: Nový metodický pokyn má pomôcť v boji proti extrémizmu

BRATISLAVA - Vzostup extrémizmu a radikalizácia mládeže je stále narastajúcim problémom na Slovensku, ale aj v iných štátoch sveta.

slovakia

left justify in out

V rámci boja proti tomuto fenoménu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu pripravuje nový metodický pokyn, ktorý zverejnia na webovskom sídle ministerstva. Na dvojdňovej konferencii s názvom O extrémizme bez extrémov, ktorá sa dnes začala v Bratislave, to povedal minister školstva Peter Plavčan s tým, že nový metodický pokyn, na ktorom už pracujú odborníci z oblasti školstva, bude určený najmä pre učiteľov občianskej náuky, prípadne dejepisu.

 

"Pre učiteľov v regionálnom školstve pripravujeme ďalšie vzdelávanie, v rámci ktorého dostanú nové poznatky, ako využiť nové metódy v obsahu vzdelávania a pri vyučovaní tak, aby sme napomohli znížiť mieru extrémizmu, ktorá je, žiaľ, celosvetovým javom, a je aj v našej spoločnosti," vyhlásil minister. Metodický pokyn by mohol byť učiteľom k dispozícii už od budúceho školského roku. Plavčan tiež zdôraznil, že na boji proti extrémizmu by sa mali podieľať nielen školy a učitelia, ale aj rodičia a médiá. "Táto téma bude v najbližšom období určite aktuálna každodenne. Musíme podporiť všetko, čo smeruje k zníženiu extrémizmu," povedal.


Plavčan privítal konanie konferencia s touto aktuálnou témou. "Dúfam, že odborníci na konferencii nájdu riešenia, ktoré prispejú k tomu, aby sa miera extrémizmu a rôznych prejavov intolerancie v našej spoločnosti znížila," uviedol minister, ktorý považuje narastajúcu radikalizáciu mladých ľudí za skutočne veľký problém súčasnosti. Plavčan sa už niekoľkokrát vyjadril, že obsah výučby dejepisu na Slovensku treba analyzovať aj v nadväznosti na nárast extrémizmu a intolerancie v spoločnosti. Podporuje tiež iniciatívy, aby do štátnych vzdelávacích programov na strednej škole bola zaradená aj návšteva koncentračných táborov. Tieto návštevy by sa do vzdelávacích programov mohli dostať od začiatku budúceho školského roka.


Dvojdňovú konferenciu O extrémizme bez extrémov organizuje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže ako reakciu na vzrastajúcu radikalizáciu a extrémizmus mládeže, záštitu nad konferenciou prevzal minister Plavčan. Cieľom je hĺbkové porozumenie situácie a hľadanie riešení, ako odpovedať na zvyšujúci sa radikalizmus mladých ľudí na Slovensku. Zároveň chce poskytnúť úspešné príklady z praxe a vytvoriť priestor pre dialóg a nadviazanie spolupráce medzi zástupcami rôznych sektorov, rezortov a organizácií.

 

"Vidíme veľký priestor a príležitosť práve v oblasti práce s mládežou a neformálneho vzdelávania, ktoré práve vďaka svojej neformálnosti môže mať veľký efekt," uviedol ku konferencii Peter Lenčo z organizácie IUVENTA s tým, že za najčastejšiu príčinu, prečo sa mladí ľudia zapájajú do extrémistických aktivít a skupín, považuje nedostatok pozitívnych vzorov, chýbajúce vzťahy s rovesníkmi aj celkovú nedôveru spoločnosti v potenciál mladých ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies