Plavčan: Nie som presvedčený, že by školy pripravovali ľudí pre úrady práce

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 14:51 • 2 min
Plavčan: Nie som presvedčený, že by školy pripravovali ľudí pre úrady práce

BRATISLAVA - Šéf Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan (nominant SNS) nie je podľa svojich slov úplne presvedčený, že by školy na Slovensku pripravovali ľudí pre úrady práce. Uviedol to dnes v Bratislave v rámci konferencie Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ ide o vysokoškolsky vzdelaných absolventov, tak rok a pol po skončení vysokej školy sú prakticky všetci zamestnaní - v štatistikách sa eviduje (len) niekoľko sto absolventov. Tak isto je to v prípade, pokiaľ ide o absolventov stredných škôl s maturitou," spresnil minister školstva.

 

Veľkým problémom podľa Plavčana sú ľudia, ktorí nedokončili povinnú školskú dochádzku, respektíve sú na stredných odborných školách (SOŠ) bez maturity. "Práve pre túto kategóriu treba pripraviť nejakú ponuku, s ktorou by uspeli na trhu práce," doplnil.

 

Podľa slov štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislava Ondruša (Smer-SD) "slovenské školy svojím spôsobom vychovávajú ľudí pre úrady práce". "Naše údaje, pokiaľ berieme do úvahy štruktúru vzdelania nezamestnaných, skutočne ukazujú, že máme 56 až 58 % absolventov stredných odborných škôl. Polovica z nich sú zo školy s maturitou, polovica sú bez maturity."

 

Takáto štruktúra je podľa Ondruša u ľudí, ktorí skončili SOŠ za posledné dva roky. "Z uvedených 56 % je asi 40 % nezamestnaných, ktorí za posledné dva roky skončili školu s maturitou a 16 % ľudí, ktorí skončili strednú školu bez maturity," priblížil štátny tajomník MPSVR. Tento stav podľa neho jednoznačne ukazuje, že veľká časť absolventov SOŠ si nedokáže nájsť prácu a ide rovno na úrady práce.

 

Informoval zároveň, že v súčasnosti je nezamestnaných asi 25.500 absolventov vysokých škôl, teda ani medzi absolventmi vysokých škôl situácia nie je ideálna. "Treba však povedať, že ich je medzi nezamestnanými výrazne menej. Absolventov so stredným vzdelaním je približne 120.000 až 130.000," dodal Ondruš.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona