Plavčan navštívil Duálnu akadémiu v Devínskej Novej Vsi, ocenil prepojenie teórie s praxou

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 14:42 • 2 min
Plavčan navštívil Duálnu akadémiu v Devínskej Novej Vsi, ocenil prepojenie teórie s praxou

BRATISLAVA – Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) dnes navštívil Duálnu akadémiu v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, ktorá pripravuje kvalifikovaných pracovníkov pre automobilový priemysel. Minister tu ocenil najmä prepojenie teórie s praxou.

slovakia

left justify in out

"Videl som školu, v ktorej je väčšina praktickej zložky výučby oproti tej teoretickej. To náš priemysel potrebuje," povedal po návšteve Plavčan. Duálna akadémia vznikla na základe iniciatívy záujmového združenia právnických osôb, ktorého členmi sú spoločnosti Volkswagen Slovakia, Matador Automotive, Siemens a Bratislavský samosprávny kraj. Svoje brány pre študentov otvorila v septembri 2016.

 

"Pripravujeme ich počas štyroch rokov pre prácu vo Volkswagene, Siemense alebo Matadore," priblížila predsedníčka záujmového združenia Duálna akadémia Jana Široká. Pre žiakov sú tu otvorené štyri študijné odbory - mechanik mechatronik, mechanik elektrotechnik, mechanik strojov a zariadení a mechanik nastavovač. "Otvoriť plánujeme aj študijný odbor autotronik," podotkla Široká.

 

Firmy so študentmi uzavierajú učebné zmluvy i zmluvy o budúcej zmluve a garantujú im pracovné miesto po skončení štúdia. Študenti dostávajú prospechové štipendium či príspevky na ubytovanie, stravu a dopravu od firiem. "Keď idú do výroby na prax, tak za produktívnu prácu na pracovisku dostávajú taktiež peniaze," uviedla Široká. Absolventi dostavajú okrem maturitného vysvedčenia a výučného listu aj certifikát nemecko-slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, ktorý je platný aj v Nemecku.

 

Výučba študentov je rozdelená na 30 percent teórie a 70 percent praxe. Teóriu preberajú v susediacej Súkromnej strednej odbornej škole automobilovej – Duálna akadémia, ktorej je akadémia zriaďovateľom. "Najlepšie sa technika učí cez prax, keď si študenti môžu jednotlivé postupy, ktoré sa naučia na teórii, priamo vyskúšať. Je to úplne niečo iné, ako keď sa študent pozerá na výklad pri tabuli. Tu sa to doslova dostáva do hlavy aj cez tie ruky," priblížil výhody duálneho vzdelávania vedúci odborného vzdelávania Milan Ráchela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies