Ministerstvo a ZMOS pripravia spoločné memorandum pre oblasť školstva

NETKY.SK • 20 Február 2017, 17:34 • 2 min
Ministerstvo a ZMOS pripravia spoločné memorandum pre oblasť školstva

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pripravia spoločné memorandum, ktoré bude upravovať ich vzťah pre oblasť školstva. Vyplynulo to zo záverov dnešného spoločného rokovania medzi ministrom školstva Petrom Plavčanom (nominant SNS) a predstaviteľmi ZMOS-u. Dokument bude obsahovať napríklad riešenia pre oblasť kompetencií či financovania.

slovakia

left justify in out

„Hlavnou témou bolo memorandum medzi ministerstvom školstva a ZMOS-om a v rámci tohto memoranda chceme riešiť všetky spoločné problémy, ktoré sa nás týkajú,“ uviedol Plavčan. V najbližšom období by sa mali stretnúť experti oboch strán, aby dotvorili text memoranda.

 

Predstavitelia ZMOS-u dnes hovorili s ministrom aj o zvyšovaní platov učiteľov v originálnych kompetenciách. „Nebránime sa zvyšovaniu platov v školstve, pretože to sa upravovalo už minulý rok a boli sme ústretoví, upravovalo sa k začiatku tohto roku a boli sme ústretoví. Aj odborárom sme potvrdili, že áno, podporíme šesťpercentné zvýšenie, ak si také vyrokujú v kolektívnom vyjednávaní od 1. 1. budúceho roku,“ priblížil predseda ZMOS-u Michal Sýkora.

 

Šéf rezortu školstva už minulý týždeň avizoval, že bude chcieť zvyšovanie platov od septembra pre všetkých pedagógov presadiť zákonom. ZMOS tvrdí, že bude zákon pripomienkovať a príde so svojimi návrhmi a argumentmi.

 

Obaja dnes hovorili aj o zmene kompetencií v regionálnom školstve, a to aby všetky školy opäť patrili pod ministerstvo. „Pre nás je to problematika neprijateľná, pretože je to zásah do kompetencií, zásah do všetkých ustanovení reformy verejnej správy ako takej,“ dodal Sýkora. Zjednotenie školstva presadzujú školskí odborári. Ministrovi ešte v júni minulého roka odovzdali petíciu, ktorú podpísalo 78.030 ľudí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies