Plavčan, Kaliňák a Érsek plánujú spustiť pilotný projekt prevádzky školského autobusu

NETKY.SK • 2 Marec 2017, 14:00 • 2 min
Plavčan, Kaliňák a Érsek plánujú spustiť pilotný projekt prevádzky školského autobusu

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy, ministerstvo vnútra a ministerstvo školstva plánujú spustiť pilotný projekt prevádzky školského autobusu. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal minister dopravy Árpád Érsek, v pilotnej fáze by mal slúžiť na bezplatnú prepravu žiakov z obce Dobrohošť (okres Dunajská Streda) do spádových škôl v okolí. Následne by po otestovaní mohli ponúknuť možnosť využívať školský autobus aj pre iné obce.

slovakia

left justify in out

Minister školstva Peter Plavčan uviedol, že táto iniciatíva a experimentálne overovanie školského autobusu môže byť príspevkom k reforme výchovy a vzdelávania. Pri projekte vyzdvihuje najmä bezpečnostný prvok, keďže deti nastúpia do autobusu v mieste svojho bydliska a odvezú sa až pred školu. Ako uviedol, ministerstvo školstva už dnes dáva 7,5 milióna eur ročne ako príspevok na cestovné pre žiakov, ktorí nemajú v obci školu. To podľa neho znamená, že existujú peniaze na zabezpečenie financovania vodiča či pohonných hmôt. Plavčan tiež dodal, že po overení experimentálneho projektu plánujú vypísať výzvu, vďaka ktorej sa obce budú môcť prihlásiť do projektu.

Školský autobus má pri pilotnom projekte zabezpečiť ministerstvo vnútra. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák uviedol, že pilotný projekt má ukázať, aké bude najlepšie financovanie školských autobusov do budúcna. Ako uviedol, jedna vec je zabezpečenie školského autobusu, čo je na ministerstve vnútra. Druhá vec je prevádzka, pri ktorej treba vyriešiť, kto bude financujúcou stranou, koho zamestnanec bude šofér či kto bude znášať náklady. Tretia vec je povedať si, kto bude autobus využívať do budúcna. Okrem detí v školách tu totiž máme aj deti v mládežníckych športových družstvách, tanečné krúžky, treba tiež podľa neho povedať, či bude môcť autobus fungovať napríklad aj pre seniorov.

Kaliňák uviedol, že školský minubus zabezpečia do niekoľkých týždňov. Érsek dodal, že grafikon jeho ciest by mal navrhnúť starosta obce Dobrohošť tak, aby minibus skoordinovali aj s medzimestskými autobusmi. "Chceme, aby tento autobus mali bezplatne žiaci. Ak ho však bude starosta využívať na kyvadlovú dopravu v čase, keď ho nebudú využívať deti, tak to samozrejme bude spoplatnené, aby náklady zvyšujúce sa s kilometrami a údržba boli zabezpečené z príjmov," dodal Érsek. Plavčan uviedol, že na overovanie pilotného projektu by malo stačiť niekoľko mesiacov. Vie si predstaviť, aby od nového školského roka vypísali výzvu. Projekt tiež podľa neho ponúkne obciam príležitosť uvedomiť si, koľko peňazí navyše vkladajú do existencie malých škôl. Je to podľa neho príležitosť urobiť reformu školstva zdola, keďže bude veľa obcí, ktoré si prepočítajú náklady na prevádzku školy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies