Plavčan: Extrémizmus sa podobá na vlastenectvo, akurát dôsledky sú horšie

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 14:06 • 2 min
Plavčan: Extrémizmus sa podobá na vlastenectvo, akurát dôsledky sú horšie

BRATISLAVA - Extrémizmus sa podobá na vlastenectvo, akurát jeho dôsledky sú iné, vyhlásil minister školstva Peter Plavčan pred dnešným rokovaním vlády.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na účasť nacionalistickej skupiny Slovenskí branci na brannom cvičení v jednej z nitrianskych škôl. Minister avizoval, že na školu pošle inšpekciu a prisľúbil, že jeho rezort pripraví vyhlásenie, v ktorom riaditeľov škôl upozorní, aby organizáciu na školách neprijímali.

„Pred 80 rokmi sa to začalo rôznymi pochodmi, ľudia boli nadšení, že sa môžu prejsť po prírode a skončilo sa to druhou svetovou vojnou,“ povedal minister školstva. Plavčan vidí problém i v tom, že sa téma extrémizmu príliš nadľahčuje a požaduje, aby boli vyjadrenia principiálnejšie. „Bolo by dobré, keby si všetky zložky spoločnosti, všetci občania uvedomili, že nadľahčovanie tejto zložitej témy vedie k extrémizmu“.

„Bude potrebné prijať zásadnejšie opatrenia. Možno bude stačiť nejaké odporúčanie alebo zverejnenie na stránke ministerstva,“
uviedol Plavčan a dodal, že plánuje navštíviť Múzeum židovskej kultúry v Bratislave a pamätník padlých vojakov v Senci, aby na vážnosť témy poukázal.

Aktivity Slovenských brancov monitoruje i ministerstvo vnútra. Šéf rezortu Robert Kaliňák vyhlásil, že keď sa objaví situácia, ktorá je v rozpore so zákonom, polícia zakročí. Zároveň uviedol, že posúdenie rozporov s etickými pravidlami ostáva v kompetencii jednotlivých škôl. „Ako represívny orgán môžeme len veľmi ťažko pôsobiť na poli prevencie. Nemôžeme riaditeľom škôl hovoriť, čo majú robiť,“ dodal minister vnútra.

Kaliňák pripomenul, že jeho ministerstvo má mnoho prevenčných programov, v ktorých sa snažia pôsobiť výchovne v boji proti extrémizmu. „Nemôžeme však vstupovať do svedomia riaditeľov škôl, ktorí nemusia mať všetky informácie. Počul som, že išlo aj o ukážky poskytnutia prvej pomoci, čo by som nejako extrémisticky nevnímal. To, že sa túto situáciu snažia mnohí zneužívať a potom to prezentovať iným spôsobom, je už vec PR,“ povedal Kaliňák.

Slovenskí branci minulý týždeň opakovane predvádzali boje a protichemickú obranu na školách. Na Základnej škole Beethovenovej v Nitre so súhlasom riaditeľa zorganizovali branné cvičenie. V roku 2015 preverovala školská inšpekcia podobné prípady aj na dvoch školách v Topoľčianskom okrese. Správa inšpekcie konštatovala, že organizácia nepredložila žiadny doklad o svojej identifikácii a podľa hovorkyne ministerstva školstva Ivany Skokanovej sa tak otvoril priestor pre nekompetentné a neodborné prezentovanie niektorých tém.

Vtedajší minister školstva Juraj Draxler účinkovanie paramilitárnych zoskupení ostro odsúdil. „V dnešnej elektronickej dobe naozaj nie je problém vyhľadať si na internete organizáciu, ktorá chce prísť na školu prednášať, a preveriť si ju. Odporúčam aj osobný rozhovor s predstaviteľmi organizácií a detailnú kontrolu podkladových materiálov pre žiakov. Bol by som veľmi nerád, keby sa opakovala situácia s polovojenskými skupinami, ktoré sa dostali do našich škôl,“ vyhlásil pred dvoma rokmi Draxler.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies