Plavčan: Duálne vzdelávanie v Podbrezovej môže byť príkladom pre ostatných

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 14:15 • 2 min
Plavčan: Duálne vzdelávanie v Podbrezovej môže byť príkladom pre ostatných

PODBREZOVÁ – Duálne vzdelávanie na Súkromnom gymnáziu Železiarní Podbrezová (ŽP) a Súkromnej strednej odbornej škole hutníckej (SSOŠH) ŽP môže byť príkladom pre ostatné vzdelávacie inštitúcie a zamestnávateľov na Slovensku. Počas dnešného slávnostného odovzdávania maturitných vysvedčení absolventom obidvoch škôl to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan (nominant SNS).

slovakia

left justify in out

„V Podbrezovej sa podarilo uskutočniť vzdelávanie, kde absolventi majú okamžite aj pracovné miesto v remeslách a profesiách, ktoré sú žiadané naším priemyslom. Považujem to za veľmi významný a úspešný krok a príklad dobrej praxe pre ostatné školy a podniky,“ zdôraznil Plavčan, podľa ktorého v meste funguje prepojenie medzi výskumom, vzdelávaním, praxou a výrobou.

 

Ako pre TASR potvrdil generálny riaditeľ ŽP Vladimír Soták, všetci absolventi ich SSOŠH majú garantované zamestnanie. „Náš systém vzdelávania sme ochotní ukázať a ponúknuť každému, kto má záujem. Keby sme ho nemali, tak by už v Podbrezovej dávno nemal kto robiť,“ zdôraznil s tým, že do pracovného procesu každoročne zaradia 50 až 55 študentov. „Tí navyše dopredu vedia, čo budú robiť,“ podčiarkol.

 

„Kvalitné vzdelanie je pre nás životne dôležité. Zamestnávame 3000 ľudí a každý rok je veľká migrácia, napríklad odchodmi do dôchodku. Zamestnancov dopĺňame z radov našich študentov, ktorí majú počas školy povinné praxe. Po ukončení vzdelávania sú z nich hotoví, pripravení zamestnanci, poznajú ich aj majstri a riadiaci pracovníci,“ dodal výrobný riaditeľ ŽP Miloš Dekret.

 

Železiarne Podbrezová patria medzi najstaršie firmy na Slovensku, na výchove a vzdelávaní mládeže sa podieľajú aktívne už 79 rokov. Od roku 2003 majú zriadenú Súkromnú strednú odbornú školu hutnícku ŽP a od roku 2006 aj Súkromné gymnázium ŽP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona