Plavčan: Achilleas Sdoukos dáva do každého objektu kus svojho zdravia

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 09:17 • 2 min
Plavčan: Achilleas Sdoukos dáva do každého objektu kus svojho zdravia

BRATISLAVA - Vernisážou Krehká krása znovuotvorili v utorok (4.4.) v Bratislave vynovenú galériu moderného umenia Savoy Gallery.

slovakia

left justify in out

Výstava spája tvorbu matky a syna - akademickej maliarky Ingrid Zámečníkovej a sklárskeho výtvarníka a dizajnéra Achilleasa Sdoukosa. Návštevníci expozície majú možnosť obdivovať výber z inšpiratívnej tvorby umeleckého sklára. "Sú to sklené plastiky, niektoré geometrické, niektoré formované technikou líhaného skla, sú tu solitéry, bytové doplnky," predstavila kurátorka výstavy Mária Horváthová širokú škálu produkcie Achilleasa Sdoukosa, ktorý od detstva vyrastal v umeleckom prostredí.

 

"Jeho matka je známa maliarka a grécky pôvod otca vtlačil jeho naturelu i umeleckému prejavu jasnú pečať prepojenia na kolísku antickej kultúry," poznamenáva Horváthová v katalógu k výstave diel mladého sklárskeho výtvarníka, ktoré "prinášajú jedinečnú výpoveď o nekonečných metamorfózach prírody, o žiare slnka i chladnom mesačnom svite, o sile ľudských emócií, o dávnych príbehoch, ale aj o nekonečných podobách života".

 

Plastiky a objekty z dielne Achilleasa Sdoukosa sú inšpirované gréckou mytológiou a jej hrdinami, fragmentmi antických architektúr a ďalšími symbolmi tohto bájneho obdobia. "Rád však siaha i k príbehom dneška a láka ho i dynamika života a aktuálne požiadavky modernej doby," dopĺňa Horváthová na margo sklených plastík, závesných obrazov, reliéfov, ale aj luxusných interiérových doplnkov a dizajnérskych solitérov, zrkadiel, stien, stolov či mís, ktoré prekvapujú svojimi tvarmi.

 

Rodostrom, Plavba, Svetlušky, Svätojánska noc, Posol, Labyrint sveta a raj srdca, Brána času, Všetci na jednej lodi - to sú názvy obrazov, ktoré prezentuje maliarka Ingrid Zámečníková, autorka množstva komorných diel, olejov, akrylov i kombinovaných techník. I keď sa pôvodne venovala grafike a prvé litografie realizovala v klasickej čiernobielej farebnosti, podľa Márie Horváthovej bolo od počiatku možné v jej dielach nájsť náznaky maliarskej interpretácie. "Sú to príbehy odohrávajúce sa v imaginárnom svete, v hĺbke vesmíru, v neznámej krajine, ale i v našej mysli či duši," približuje kurátorka Zámečníkovej diela, v ktorých autorka "intuitívne pretavuje podnety z nekonečného dedičstva európskej poeticko-imaginatívnej a fantazijnej maľby".

 

Veľa úspechov zaželal Savoy Gallery a umelcom, ktorý v nej budú vystavovať, aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. "Je to úžasné, že vznikol nový výstavný priestor v Bratislave. Umenia v živote našich ľudí nie je nikdy dosť. Som veľmi rád, že sa začalo aj takouto krásnou výstavou, kde sa snúbi umelecké maľované dielo so sklom," povedal pre TASR Plavčan. K aktuálne prezentovaným sklárskym dielam Achilleasa Sdoukosa, pri tvorbe ktorých je umelec vystavovaný jedovatým výparom, tiež poznamenal: "Do každého objektu dáva kus svojho zdravia, podobne ako mamina, pretože zdieľajú spoločný ateliér. Za tými objektmi treba vidieť nielen nádheru a umeleckú krásu, ale aj zdravie oboch umelcov."

 

Výstava potrvá do 13. mája.

 

Achilleas Sdoukos (1985) sa narodil v Bratislave. V rokoch 2004 až 2008 študoval dizajn a tvarovanie dreva na Škole úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru a v rokoch 2008 až 2013 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave - najprv sklo u profesora Viktora Oravca a potom sochu, objekt a inštaláciu u profesora Jána Hoffstädtera. Žije v Bratislave a venuje sa voľnej sklenej plastike a objektu a v súčasnosti v rámci svojho ateliéru najmä interiérovému dizajnu. Je zároveň autorom mnohých sklených solitérov, plakiet, ocenení i športových trofejí. Jeho diela sú súčasťou mnohých zbierok a privátnych i verejných interiérov u nás i v zahraničí.

 

Ingrid Zámečníková (1958) sa narodila v Bratislave. Študovala na Strednej škole umeleckého priemyslu u profesora Rudolfa Filu (1973-1977) a na VŠVU v ateliéri grafiky u profesora Albína Brunovského (1977-1983). V rokoch 1985 až 1992 žila v Grécku. V súčasnosti žije v Bratislave a venuje sa maľbe, grafike, tapisérii, ilustrácii i sklenej vitráži. Má za sebou viacero samostatných i kolektívnych výstav doma i v zahraničí. Jej diela sú zastúpené vo verejných i súkromných zbierkach. Získala niekoľko ocenení v súťaži o najkrajšiu knihu Československa i Slovenska.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies