Platy zdravotníkov má zákon upraviť vo všetkých nemocniciach

NETKY.SK • 16 September 2015, 12:15 • 2 min
Platy zdravotníkov má zákon upraviť vo všetkých nemocniciach

BRATISLAVA - Platy zdravotníkov má zákon upraviť nielen v štátnych nemocniciach, ako počítal pôvodný plán ministerstva zdravotníctva, ale vo všetkých.

slovakia

left justify in out

Vláda dnes schválila nový návrh z jeho dielne, ktorý prišiel po tom, čo do rokovaní zasiahol premiér Robert Fico (Smer-SD) s ponukou na rozšírenie pôsobnosti právnej normy.

 

Ministerstvo dlhodobo plánovalo upraviť iba platy v štátnych nemocniciach. Argumentovalo, že ich vie garantovať len tam, kde má dosah. Zástupcovia zdravotníkov však dlhodobo žiadali zákon pre všetkých zamestnancov nemocníc, ale aj ambulancií. Tých sa však schválený návrh netýka. Ako poukázala šéfka sesterskej komory Iveta Lazorová, mimo tak ostane asi tretina sestier. Pri iných profesiách môže byť podľa jej slov tento podiel aj vyšší.

 

Kabinet novelu schválil na druhý raz, koncom augusta rokovanie o nej prerušil. Upravuje mzdy 24 zdravotníckych profesií v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov. Návrh stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona