Platy za december zamestnanci súdov dostanú, budú aj odmeny

NETKY.SK • 3 December 2014, 07:32 • 2 min
Platy za december zamestnanci súdov dostanú, budú aj odmeny

BRATISLAVA – Platy zamestnancov slovenských súdov za posledný mesiac tohto roku budú riadne a včas vyplatené. Oznámilo to dnes ministerstvo spravodlivosti (MS) ako výsledok rokovaní s ministerstvom financií (MF) o zvýšení rozpočtu rezortu spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Tisícom zamestnancov súdov a úradníkom samotného ministerstva hrozilo, že nedostanú výplatu za december. Nakoniec sa našli prostriedky aj na vyplatenie odmien, ktoré žiadajú odborári. Tí hrozia protestným zhromaždením pred budovou ministerstva financií.
      

„V rámci aktuálnych možností vznikol po rozhodnutí MF SR priestor na ocenenie celoročnej práce zamestnancov justície v podobe koncoročných odmien,“ informovala hovorkyňa MS SR Alexandra Donevová. To sa podľa nej netýka sudcov, ktorých platy sú upravené osobitným zákonom. Rezort spravodlivosti žiadal, okrem iného, zvýšiť rozpočet o viac ako štyri milióny na mzdy, odvody a poistné zamestnancov súdov a ministerstva. Rezort financií nakoniec uvoľnil na platy a odmeny jeden milión eur. Ďalších takmer 400.000 sa získa presunutím osobných výdavkov v rámci kapitoly rozpočtu rezortu.
      

Rezort financií má pritom k svojmu kroku výhrady. Tvrdí, že ministerstvo spravodlivosti malo vo svojom rozpočte navyše tri milióny eur, ktoré mohlo využiť na odmeny a platy súdnych úradníkov. „Na túto skutočnosť sme MS upozorňovali už od začiatku tohto roka, no napriek tomu ich použili na výrazné zvýšenie platov na úseku väzenstva,“ uviedla hovorkyňa MF Alexandra Gogová.
      

Rezort spravodlivosti naopak konštatoval, že jeho situácia je aj naďalej vážna a chýbajú mu financie v ďalších oblastiach. „Bude potrebné zo strany Ministerstva financií SR prijať ďalšie opatrenia,“ vysvetlila Donevová. Na dofinancovanie miezd za december chýba podľa nej 3.057.821 eur a v oblasti výdavkov na prevádzku 9.288.997 eur. Z toho 4.079.358 eur rezort dlží advokátom ex offo, znalcom, exekútorom, notárom, tlmočníkom, prekladateľom, prísediacim a svedkom.
      

Donevová zdôraznila, že zrýchľovať súdne konanie, zvyšovať vymožiteľnosť práva nie je možné bez riadneho finančného zabezpečenia činnosti orgánov rezortu spravodlivosti. „MS SR preto verí, že spolupráca s MF SR povedie k vyriešeniu aktuálnych problémov tohtoročného rozpočtu kapitoly a v budúcnosti dôjde k systémovému riešeniu otázok financovania justície,“ doplnila.
      

Odborový zväz justície v SR dnes oznámil, že na pondelok (8.12.) pripravuje protestné zhromaždenie pred budovou ministerstva financií, na ktorom by sa malo zúčastniť 800 súdnych úradníkov. Odborový zväz sa obrátil prostredníctvom otvoreného listu na ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Žiada ho v ňom, aby uvoľnil finančné prostriedky na decembrové mzdy a tiež odmeny pre zamestnancov súdov. V opačnom prípade protestné zhromaždenie uskutočnia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona