Platy poslancov sa budú zvyšovať! Chystá sa rozmrazovanie ich platov

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 11:34 • 2 min
Platy poslancov sa budú zvyšovať! Chystá sa rozmrazovanie ich platov

BRATISLAVA – Po celé desaťročie sa poslanecké platy nezvýšili, vláda Roberta Fica rozhodla pre zmenu.

slovakia

left justify in out

Dôvodom prečo boli platy zmrazené bolo, že v roku 2008 sa vláda rozhodla šetriť vrámci krízy, ktorá poznačila celý svet. Jediný kto si za toto obdobie na Slovensku prilepšil, boli sudcovia. V septembri tohto roka chce vládna strana Smer otvoriť túto tému a predložiť návrh na zmenu zákona. Úprava by mala ukončiť obdobie zmrazenia platov zákonodarcov a navýšenia ich platobných pomerov.

 

„Chceme to vrátiť do tých pomerov, ako to bolo predtým, aby základ bol trojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve,“ potvrdil podpredseda SNS Anton Hrnko.

 

Ďalším cieľom, ktorý chcú poslanci dosiahnuť, aby bolo zo zákona odstránené aj naviazanie na deficit, ktoré sa tam dostalo počas vlády Ivety Radičovej. Zároveň dodáva, že má aj predbežný súhlas zvyšku koalície.

 

Výška platu poslanca sa vypočítava z trojnásobku priemernej mzdy. Od roku 2008, kedy boli mzdy poslancov zmrazené, výplata zákonodarcov sa bude vypočítavať z priemernej mzdy v roku 2007, ktorá bola na úrovni necelých 669 eur.

 

Platy zákonodarcov vrátane paušálnych náhrad sa dnes pohybujú na hranici 3500 eur mesačne. Keďže si ju poslanci zákonom zakázali valorizovať už desať rokov, ak by zostali zachované aj paušálne náhrady, poskočila by o vyše tisíc eur.

 

Predseda Hrnko zdôraznil, že zmena zákona prichádza aj v dôsledku podania podnetu generálneho prokurátora na Ústavný súd, ktorého úlohou bolo preskúmať legitimitu zmrazovania platov, keďže súd pred dvoma rokmi vyhodnotil zmrazenie platov sudcov ako protiústavné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona