Platy poslancov a ministrov sa nebudú zvyšovať ani v budúcom roku, rozhodla koaličná rada

NETKY.SK • 6 November 2017, 15:08 • 2 min
Platy poslancov a ministrov sa nebudú zvyšovať ani v budúcom roku, rozhodla koaličná rada

BRATISLAVA – Platy ústavných činiteľov by mali ostať zmrazené aj na budúci rok. Dohodli sa na tom koaliční lídri Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) na koaličnej rade.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady SR majú v súčasnosti v hrubom plat 1 961 eur, ku ktorému sa pripočítavajú ešte paušálne náhrady. Od neho sa odvíja aj plat prezidenta SR, členov vlády, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, ale aj napríklad komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

 

Plat zákonodarcov je stále na úrovni z roku 2011. Ak si ho majú poslanci zmraziť aj pre budúci rok, musia tak urobiť na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá má byť posledná v tomto roku. S návrhom musí prísť vláda, ktorá môže požiadať o jeho prijatie v zrýchlenom režime. Takýto postup zvolila aj vlani.

 

Premiér Fico vlani argumentoval potrebou pokračovania v konsolidačných opatreniach. Očakával vtedy, že zmrazenie platov usporí 3,5 milióna eur. Zmrazenie platov označil za principiálnu vec. „My sme zaviedli zmrazovanie platov v roku 2008 a musíme tak urobiť aj v roku 2017,“ povedal pred rokom. Opozícia chcela vlani so zmrazovaním platov poslancov skončiť, a to formou zníženia paušálnych náhrad a ich zdaňovaním, čo však neprešlo.

 

Od poslaneckých platov sa odvíjajú aj odmeny pre poslancov krajských zastupiteľstiev. Tí z Bratislavského kraja dostávajú navyše 1 385 eur, z ostatných krajov 1 615 eur. Bratislavskí poslanci tak dostávajú spolu 3 346 eur, mimobratislavskí 3 576 eur. Predseda a podpredsedovia parlamentu, ako aj šéfovia a podpredsedovia výborov majú funkčné príplatky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona