Platy, ktoré zverejnil rezort, skresľujú započítané odmeny

NETKY.SK • 10 December 2015, 13:20 • 2 min
Platy, ktoré zverejnil rezort, skresľujú započítané odmeny

BRATISLAVA - Priemerné platy, ktoré zverejnil Inštitút vzdelávacej politiky, skresľujú započítané odmeny za vedenie školy a odmeny za krúžkovú činnosť, ktorú treba chápať ako druhé zamestnanie učiteľov.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva bratislavských učiteľov takto reaguje na komentár Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP), ktorý zverejnil priemerné platy v systéme základných a stredných škôl v minulom roku. Priemerné platy a ich nárast skresľujú podľa iniciatívy aj kreditové príplatky, pričom kredity sú často jedinou cestou, ako si učitelia môžu zvýšiť plat.


Správa ministerstva školstva s komentárom IVP podľa iniciatívy zavádza, keď na jednej strane hovorí o pedagogických pracovníkoch, vzápätí však len o učiteľoch, čiže iba o jednej vybranej kategórii pedagogických zamestnancov. Správa tiež hovorí o pedagogických zamestnancoch platených zo štátneho rozpočtu, čiže pri prenesených kompetenciách, ale nehovorí o pedagogických zamestnancoch pri originálnych kompetenciách. "Správa tiež hovorí len o školách, nie o školských zariadeniach. V školských zariadeniach sú pritom priemerné platy pedagogických zamestnancov za prvý štvrťrok 2015 iba 742,2 eur. Správa vôbec nespomína platy v materských školách," dodáva Iniciatíva bratislavských učiteľov.


Učitelia upozorňujú, že priemerná mzda v národnom hospodárstve predstavovala v druhom kvartáli tohto roka podľa štatistického úradu 877 eur, zatiaľ čo mzda pedagogických zamestnancov v školstve podľa prepočtov odborového zväzu 917,40 eura, čo je len 1,05 násobok. "Priemerný medziročný rast mzdy v národnom hospodárstve je približne 20 eur, takže v roku 2016 bude na úrovni zhruba 900 eur. Po štvorpercentnom zvýšení v roku 2016 vzrastie mzda pedagogických zamestnancov v školstve približne o 37 eur na približne 955 eur, čo bude predstavovať 1,06 násobok. Vláda sľubovala pedagogickým zamestnancom do roku 2016 1,2 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve," dodáva Iniciatíva bratislavských učiteľov.


Po roku 2016 prestávajú navyše platiť prvé kredity pedagogických zamestnancov, keďže majú sedemročnú obmedzenú platnosť. Niektorým učiteľom tak klesne plat od šesť do 12 percent. "Ak na 10 percent škôl dosahujú priemerné platy vyše 1 100 eur, je to podľa nás možné len mimoriadnou zhodou okolností: prestarnutý učiteľský zbor, malý pomer počtu učiteľov k počtu členov vedenia školy, veľké množstvo nadčasových hodín a mimoriadne odmeny zo strany zriaďovateľa," komentujú ďalej bratislavskí učitelia správu inštitútu s tým, že veľké rozdiely v priemerných platoch na jednotlivých školách svedčia o zle nastavenom financovaní škôl a školských zariadení.


Vláda podľa iniciatívy odvádza pozornosť od systémových opatrení, ktoré nevykonala. "Do 31. augusta mala napríklad v zmysle časového a vecného plánu opatrení na zlepšenie výsledkov v testovaní PISA vypracovať a zverejniť plán postupného zvyšovania financií do školstva na úroveň OECD. Je možné, že keby tak urobila a dala učiteľom jasné a konkrétne záväzky, bola by situácia v školstve oveľa pokojnejšia," uvádzajú bratislavskí učitelia, ktorí odmietajú akékoľvek zvýhodňovanie vybraných skupín pedagogických zamestnancov a v prvom kroku požadujú zabezpečiť plošné zvýšenie miezd všetkých.


Zvyšovanie platov učiteľov v rokoch 2012 až 2016 bolo podľa učiteľov do veľkej miery determinované nie ani tak vôľou vlády, ako skôr výbuchom nespokojnosti pedagogických zamestnancov v novembri a decembri 2012. "Aj po zvýšení platov v roku 2016 bude plat pedagogického zamestnanca dosahovať zhruba len polovicu platu iných zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním. Nástupný plat bude naďalej na úrovni absolventov stredných škôl bez maturity," pripomínajú učitelia.


Inštitút vzdelávacej politiky pod ministerstvom školstva zverejnil správu, podľa ktorej platy pedagogických a odborných zamestnancov rástli v ostatnom období rýchlejšie ako priemerná mzda v národnom hospodárstve. Na viac ako tretine základných škôl je tak dnes podľa inštitútu priemerný plat vyšší ako 1 000 eur, na 10 percent základných škôl bol vyšší ako 1 100 eur. Najvyššie priemerné platy v systéme základných a stredných škôl mali v minulom roku v praktických školách (1 039 eur), špeciálnych základných školách (1 030 eur) a špeciálnych gymnáziách (1 022 eur). Naopak, najmenšie platy sú na športových gymnáziách (911 eur) a konzervatóriách (899 eur). "Keďže aj v roku 2015 a 2016 by mali platy pedagógov platených zo štátneho rozpočtu rásť mierne rýchlejšie ako priemerná mzda v národnom hospodárstve, očakáva sa, že v roku 2016 by sa ich plat mal dostať na úroveň 116 percent priemernej mzdy v národnom hospodárstve,“ tvrdí analytik Ján Toman. Napriek zrýchlenému rastu v ostatných rokoch odporúčajú analytici v nasledujúcom období aj ďalší nárast. Dôvodom je najmä zvýšenie atraktívnosti učiteľského povolania. Inštitút vzdelávacej politiky navyše dodáva, že finančné ohodnotenie učiteľov stále nezodpovedá kvalifikačným nárokom ich profesie a ani jej dôležitosti pre spoločnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies