Platové stropy a daň z luxusu? Šéf UEFA chce futbalový biznis férovejším

NETKY.SK • 20 September 2017, 13:20 • 2 min
Platové stropy a daň z luxusu? Šéf UEFA chce futbalový biznis férovejším

ŽENEVA - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin vyzval európskych zákonodarcov, aby pomohli urobiť biznis v tomto odvetví férovejším. Slovinec očakáva "zelené svetlo od tých, ktorí verejne odsudzujú súčasnú situáciu, ale doteraz nám neumožnili, aby sme to mohli dať do práva".

slovakia

left justify in out

Šéf UEFA súhlasí s politikmi, ktorí kritizovali financie vo futbale po rekordných výdavkoch bohatých klubov na prestupy v lete 2017. "Nemôžem povedať, že by ste doteraz urobili veľa, aby ste nám umožnili nastaviť veci," povedal Čeferin smerom k zákonodarcom.

 

Prezident UEFA Aleksander Čeferin i šéf FIFA Gianni Infantino sa na kongrese vyslovili za zmeny v prestupovom systéme. Reagovali tak na letný transfer Brazílčana Neymara do Paríža St. Germain za astronomických 222 miliónov eur i na celkovú čiastku 3,93 miliardy eur, ktoré kluby minuli na prestupy od 1. júna do 1. septembra.

 

Podľa Čeferina s Infantinom by mohlo prísť k zavedeniu platových stropov, dane z luxusu, k zúženiu kádrov a obmedzeniu počtu hosťovaní. "Je celý arzenál prostriedkov, ktoré sa dajú využiť na to, aby bol futbal regulovaný lepším spôsobom. Treba si posvietiť na prestupový systém a prijať zmeny, ktoré prospejú futbalu," uviedol Infantino na kongrese v Ženeve.


Slovinskí právnici navrhujú politiku "konkurenčnej rovnováhy" , ktorá je v súčasnosti obmedzená európskym pracovným a obchodným právom. Okrem spomenutých platových limitov, dane z luxusu, limitov družstiev a reformy transferov, sa zameriavajú aj na zúčtovací priestor na kontrolu peňažných tokov, obmedzenie honorárov agentov, solidárna daň z prevodov na financovanie ženského futbalu a zabránenie vlastníctvu dvoch klubov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona