Platobná morálka slovenských firiem bola vlani najhoršia za posledných 6 rokov

NETKY.SK • 19 Január 2015, 16:12 • 2 min
Platobná morálka slovenských firiem bola vlani najhoršia za posledných 6 rokov

BRATISLAVA - Slovenské firmy preplácajú svoje faktúry výrazne pomalšie ako v predchádzajúcich rokoch. Priemerné obdobie inkasa pohľadávok financovaných faktoringom bolo vlani 74,9 dňa, čo je o 10 dní viac ako rok predtým. Vyplýva to z údajov spoločnosti Bibby Factoring Slovakia.

slovakia

left justify in out

Ide podľa nej o viditeľne najhorší údaj za posledných šesť rokov. "Pre mnohých tuzemských dodávateľov môže znamenať výrazné ohrozenie, pretože firmy môžu mať problémy ustáť už 40-dennú lehotu splatnosti," upozornil prevádzkový riaditeľ spoločnosti Ján Korček.
     

Ešte v roku 2009, teda pred začiatkom globálnej ekonomickej recesie, dostávali slovenské firmy peniaze za tovar a služby v priemere za 57 dní. V nasledujúcich rokoch sa situácia zhoršila, rok 2013 však zaznamenal zlepšenie – celkový čas inkasa bol v priemere 64,2 dňa. Vlaňajšok nazvala spoločnosť tvrdým pádom.

     

Korček považuje za ideálne, ak má firma nastavenú úhradu záväzkov tak, aby kryla výrobný cyklus, cyklus dodania a splatnosť pohľadávok voči odberateľom. "To sa však stáva málokedy. V situácii, keď sa predlžuje splatnosť pohľadávok, banky nie sú príliš ochotné zvyšovať limity. Túto medzeru môže vyriešiť napríklad faktoring," dodal.
     

Neskoré obdobie splatnosti podľa neho niektorým firmám nespôsobuje ekonomické problémy, ale pripravuje ich o konkurenčnú výhodu. "Mnohí podnikatelia prichádzajú o príležitosť ponúknuť dostatočne dobré podmienky, aby si odberateľ vybral práve jeho," zdôraznil Korček.
     

Situácia sa, naopak, zlepšila v oblasti exportu. Firmy, ktoré vyvážajú tovar či služby do zahraničia, vlani dostali svoje peniaze preplatené v priemere za 61 dní, čo je takmer päťdenné zlepšenie oproti roku 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona