Platobná morálka firiem v Česku sa znovu zhoršila

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 10:12 • 2 min
Platobná morálka firiem v Česku sa znovu zhoršila

PRAHA - České firmy v 2. štvrťroku podľa internetovej stránky českého denníka E15 hradili svoje záväzky za 77 dní, čo je porovnateľné s neutešenou situáciou zo začiatku roka. Najviditeľnejšie predĺženie inkasa zaznamenali dodávatelia do zdravotníctva, ktorí čakali priemerne na svoje peniaze 117 dní.

slovakia

left justify in out

Najrýchlejšie preplácajú faktúry spoločnosti z automobilového priemyslu napriek tomu, že predaj vozidiel v poslednom období klesá. Informácia denníka sa opiera o najnovšiu analýzu vývoja platobnej morálky firiem v Českej republike, ktorú vypracoval ČSOB Factoring.

Zdravotnícke zariadenia sa v mesiacoch apríl-jún v porovnaní s 1. štvrťrokom tohto roku zhoršili o päť dní. A v porovnaní s vlaňajším priemerom je negatívny trend ešte výraznejší. Vlani ich dodávatelia čakali na svoje peniaze priemerne 106 dní. Stavebné firmy uhrádzajú faktúry priemerne po vyše 90 dňoch, strojári po vyše 80 a potravinári do 78 dní. Automobilový priemysel si vyrovnával podlžnosti do 57 dní a firmy z dopravy platili faktúry do 67 dní.

E15 napísal, že platobná morálka firiem v Česku neobstojí ani v porovnaní s ostatnými štátmi. Napríklad na Slovensku sa zrýchlili platby na 53 dní. O jeden deň sú podnikatelia rýchlejší v Rakúsku. V Nemecku prídu peniaze na účet dodávateľov od vystavenia faktúry za 44 dní, avšak tam sa situácia medzi štvrťrokmi v tomto roku zhoršila o štyri dni.

Z prieskumu spoločnosti Atradius, ktorá sa zoberá poistením pohľadávok, vyplýva, že miera ich nedobytnosti v Česku vzrástla z 2,8 na 4,5 % a u subjektov v zahraničí stúpla z 2,2 na 4,2 %. Dôvodom odpísania pohľadávok býva spravidla bankrot alebo skončenie podnikateľskej činnosti odberateľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies