Platíte za lieky priveľa? Generiká vaše peniaze ušetria

NETKY.SK • 7 Júl 2017, 13:06 • 2 min
Platíte za lieky priveľa? Generiká vaše peniaze ušetria

BRATISLAVA - Pacienti, ktorí užívajú lieky pravidelne, dobre poznajú pocit, keď z peňaženky musia vybrať aj desiatky eur mesačne. A hoci poisťovne posielajú vybraným skupinám poistencov preplatky za lieky na predpis, ak za ne zaplatili viac ako 25 eur, ušetriť sa dá aj iným spôsobom.

slovakia

left justify in out

Opýtajte sa svojho lekára alebo lekárnika na generikum. Ide o tú istú, avšak lacnejšiu verziu vášho lieku. Ak by všetci poistenci zdravotnej poisťovne Union užívali generickú verziu svojho lieku, ušetrili by spolu 2 milióny eur ročne.

 

Generiká predstavujú jeden z najefektívnejších spôsobov ako stabilizovať výdavky na lieky a zároveň zabezpečiť, aby k nim mala prístup čo najširšia skupina pacientov - a to bez zdravotných rizík. Podľa revízneho farmaceuta ZP Union, Tomáša Tesařa, majú generické lieky výrazne nižšiu cenu ako tzv. lieky originálne, pretože do ich ceny sa nezapočítavajú náklady na výskum a vývoj lieku. „Tieto lieky sa prísne porovnávajú so svojimi „originálmi“. Pri testoch musia mať rovnaké účinky a musia byť tiež rovnako bezpečné,“ vysvetľuje. Vo výnimočných prípadoch sa môže stať, že generikum nie je pre pacienta vhodné – vtedy by to mal lekár uviesť na recept.

 

Ak by vám lekár predpísal nemenované antibiotikum na angínu s doplatkom 4,13 eur, generikum s rovnakým účinkom by vás stálo len 0,48 eur. Rovnako sa dá ušetriť aj na liekoch na cukrovku – kým za originálny liek platíte doplatok 5,48 eur, generikum môže byť dokonca úplne bez doplatku.

 

„Lieky tvoria významnú časť rozpočtu nie len niektorých domácností, ale aj poisťovne – je to dokonca viac ako pätina z našich celkových nákladov. V roku 2016 hovoríme o sume 64 miliónov eur,“ povedala členka predstavenstva ZP Union Elena Májeková.

 

Podľa štatistík ZP Union sú pre poisťovňu najnákladnejšie onkologické lieky. Nasledujú ich lieky na kardiovaskulárne ochorenia a na choroby dýchacích ciest. Najčastejšie lekári predpisujú antibiotiká – tie si vybralo až 44% všetkých poistencov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies