Platiniho tretí raz zvolili za prezidenta UEFA

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 13:29 • 2 min
Platiniho tretí raz zvolili za prezidenta UEFA

VIEDEŇ - Michela Platiniho čaká tretie štvorročné obdobie na čele Európskej futbalovej únie (UEFA).

slovakia

left justify in out

Francúza zvolili delegáti utorkového 39. riadneho kongresu UEFA vo Viedni, nemal žiadneho protikandidáta. Majster Európy z roku 1984 riadi strešnú organizáciu od januára 2007 a očakávalo sa jeho potvrdenie vo funkcii, v ktorej po düsseldorfskom sneme nahradil Švéda Lennarta Johanssona. Zároveň automaticky zostáva viceprezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). 

 

Platini nemal protikandidáta už na kongrese v Paríži 2011. Počas pôsobenia na čele UEFA prispel k zavedeniu pravidiel finančného fair-play, ktoré môžu stabilizovať ekonomickú situáciu klubov. "Ďakujem za podporu a dôveru. Znamená pre mňa oveľa viac, ako si dokážete predstaviť. Som hrdý, že môžem byť vaším spoluhráčom, kapitánom víťazného tímu a hrdý na naše spoločné úspechy. V najbližších štyroch rokoch na nás čakajú ďalšie veľké výzvy. Verím, že počas môjho tretieho funkčného obdobia urobíme správne rozhodnutia," uviedol po znovuzvolení Michel Platini. 

 

Napriek veľkej podpore zatiaľ nechce kandidovať na post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA. Európska futbalová únia UEFA nepovedala, koho podporí v boji proti súčasnému šéfovi FIFA Seppovi Blatterovi. Švajčiara vyzvali Michael van Praag z Holandska, Luis Figo z Portugalska a jordánsky princ Ali Bin Al-Husejn. "Pokračujem aj vo svojej práci vo FIFA. Európa chce silnú FIFA, rešpektovanú a zodpovednú," vyhlásil Platini. 

 

Francúz ešte pred voľbami počas kongresu vo Viedni upozornil, že stúpajúci vplyv nacionalizmu a chuligánstva ohrozuje toto odvetvie na starom kontinente a vyzval k prísnejším opatreniam. "Ide o nebezpečný trend, ktorý prenikol už aj na naše štadióny. Potrebujeme adekvátnejšie tresty a vytvoriť európsku športovú policajnú jednotku," vyhlásil niekdajší vynikajúci francúzsky reprezentant. 

 

Platiniho znepokojujú narastajúce prejavy násilia a extrémistických názorov počas klubových či medzištátnych stretnutí. "Myslel som si, že takéto obrázky patria minulosti. Dnes vás však, bohužiaľ, musím oboznámiť s negatívnym vývojom. Obávam sa návratu do temných, no nie až takých dávnych čias," prehovoril Michel Platini v Reed Exhibitions Messe v hlavnom meste Rakúska k prítomným delegátom 54 členov Európskej futbalovej únie. 

Platini bol svedkom jednej z najtragickejších udalostí v dejinách európskeho futbalu, keď 29. mája 1985 na bruselskom štadióne Heysel po zrážkach medzi priaznivcami FC Liverpool a Juventusu Turín zahynulo 39 fanúšikov talianskeho tímu. "Niektorí sme to zažili na vlastnej koži, v mojom prípade sa to stalo presne pred 30 rokmi," pripomenul Michel Platini. 

 

Vo Viedni zvolili za člena exekutívy FIFA za britské národy Davida Gilla, Angličan zdolal Trefora Lloyda Hughesa z Walesu. V pozícii viceprezidenta FIFA bude pokračovať na základe rozhodnutia UEFA aj Španiel Ángel María Villar Llona, Nemec Wolfgang Niersbach bude členom výkonného výboru. Španielsko-nemecká dvojica nemala protikandidáta. Definitívne ich ešte schvália 28. a 29. mája na kongrese FIFA v Zürichu, mala by to však už byť len formalita. 

Nové mandáty do výkonného výboru UEFA na najbližšie štyri roky dostali bývalý chorvátsky reprezentant Davor Šuker, Fernando Gomes z Portugalska, maďarský bankár Sándor Csányi, všetci sú aj prezidentmi národných federácií. Svoj post z predošlého obdobia sa podarilo obhájiť Ángelovi Maríovi Villarovi Llonovi (Šp.), Petrovi Gilliéronovi (Švaj.), Borislavovi Mihajlovovi (Bul.) a Grigorijovi Surkisovi (Ukr.). V exekutíve zostáva naďalej František Laurinec, ktorý dostal v roku 2013 dôveru na štvorročné obdobie. Šesťdesiattriročný rodák z Veľkých Uheriec (nar. 19. augusta 1951) je súčasťou VV UEFA od roku 2009, je vedúcim komisie pre prestupy hráčov a otázky hráčskych zmlúv, podpredsedom legislatívnej komisie aj špeciálnym poradcom expertnej skupiny pre bezpečnosť na štadiónoch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies