Platiniho nástupcu možno zvolí UEFA zrýchlene

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 16:54 • 2 min
Platiniho nástupcu možno zvolí UEFA zrýchlene

NYON - Prípadný nástupca Michela Platiniho na čele Európskej futbalovej únie (UEFA) by nemusel vzísť z riadneho výberového procesu.

slovakia

left justify in out

Ak doterajší prezident neuspeje na Medzinárodnom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne a nedosiahne zrušenie zastavenia činnosti v odvetví na šesť rokov, v hre sú aj "rýchle" voľby so skrátenou dĺžkou kampane namiesto riadnych troch mesiacov, ako to vyžadujú súčasné stanovy. "To všetko príde do úvahy až vo chvíli, keď budeme mať rozhodnutie CAS," povedal riaditeľ právneho úseku UEFA Alasdair Bell.


Únia je pripravená zvolať volebný kongres do Paríža na 10. júna, teda na úvodný deň záverečného turnaja majstrovstiev Európy. Výkonný výbor UEFA v piatok potvrdil, že volebný proces sa spustí až v momente uzavretia Platiniho prípadu na CAS, kde Francúz napadol rozhodnutie odvolacej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Etická komisia FIFA Platinimu uložila ešte o dva mesiace dlhší trest za netransparentný príjem vo výške dvoch miliónov švajčiarskych frankov. Rovnako dopadol aj exprezident FIFA Sepp Blatter, ktorý platbu odsúhlasil. Generálny sekretár CAS Matthieu Reeb odhadol, že vyriešenie kauzy môže trvať dva mesiace.


"Nech sa rozhodne kedykoľvek, môžeme ihneď zvolať mimoriadne zasadnutie výkonného výboru a urýchliť volebný proces," povedal dočasný generálny sekretár UEFA Theodore Theodoridis, ktorý nahradil v úrade nového prezidenta FIFA Gianniho Infantina.


Platiniho suspendácia a praktické bezvládie v UEFA trvajú už od októbra minulého roka. Riadny výročný kongres sa uskutoční 3. mája v Budapešti, ústredným bodom agendy je hlasovanie o členstve Kosova. Balkánska krajina by sa teoreticky mohla zapojiť už do kvalifikácie MS 2018.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies