Platini sa stretol s Alim bin Al-Husejnom

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 11:37 • 2 min
Platini sa stretol s Alim bin Al-Husejnom

ŽENEVA - V stredu sa prvý raz od proklamovaného odstúpenia Seppa Blattera stretli najsilnejší kandidáti na obsadenie postu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Michel Platini a jordánsky princ Ali bin Al-Husejn stále neoznámili, či vstúpia do predvolebného boja.

slovakia

left justify in out

Ich schôdzka sa konala v Platiniho dovolenkovom dome na juhu Francúzska a na verejnosť z nej neprenikli žiadne informácie. Obaja vplyvní muži boli spojencami na kongrese FIFA koncom mája tohto roku, kde Al-Husejn napriek podpore od Európskej futbalovej únie (UEFA) prehral volebný súboj s Blatterom. Švajčiar však štyri dni nato oznámil svoj odchod pre stratu podporu súvisiacu s prepuknutím korupčného škandálu funkcionárov.


Nové voľby sú vypísané na 26. februára 2016, prihlášky treba podať do 26. októbra 2015. Platini sa s Al-Husejnom rozchádza v názore na ozdravný proces, ktorý sa pokúša naštartovať Blatter. Francúz považuje zostavenie pracovnej skupiny za dôležitý krok, ktorý by mohol mať efekt pri zavedení reforiem. Jordánsky princ si nevie predstaviť, že by jedenásťčlenná skupina mohla vypracovať zásadnú správu do zasadnutia výkonného výboru FIFA 25. - 26. septembra, ako je plánované. "Ako by sa jej to mohlo podariť za taký krátky čas?" pýta sa Al-Husejn.


Na výbere členov sa má podieľať aj Platini, právo rozhodovať si ponechal tiež Blatter. FIFA hľadá pre skupinu "neutrálneho" lídra, Ali spoločne s vplyvným sponzorom Coca-Colou a Transparency International volá po "nezávislom". "Neutrálny šéf nestačí na zabezpečenie nezávislosti skupiny. Nevyhnutný je absolútne nezávislý dohľad nad obnovením dôvery vo FIFA. Kozmetické úpravy sú málo," vyhlásil Al-Husejn.


Súčasťou zmien vo FIFA by malo byť zavedenie časovo obmedzeného výkonu funkcií, zverejnenie príjmov a prísnejšia kontrola bezúhonnosti funkcionárov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies