Platini nemá doklad o miliónoch frankov od FIFA, mala to byť džentlmenská dohoda s Blatterom

NETKY.SK • 19 Október 2015, 11:55 • 2 min
Platini nemá doklad o miliónoch frankov od FIFA, mala to byť džentlmenská dohoda s Blatterom

ZÜRICH - Suspendovaný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini potvrdil, že nemá písomnú dohodu o príjme 2 miliónov švajčiarskych frankov, ktoré mu v roku 2011 poslala na účet Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). V rozhovore pre denník Le Monde Francúz uviedol, že prémia bola "vecou medzi dvoma mužmi", teda medzi ním a prezidentom FIFA Seppom Blatterom, ktorému robil v rokoch 1998 až 2002 poradcu.

slovakia

left justify in out

V podobnom duchu sa vyjadril pre médiá aj Blatter, ktorý platbu označil za výsledok "džentlmenskej dohody". Obom vysokým funkcionárom etická komisia FIFA za účasť na prípade zastavila činnosť na 90 dní. "Je to hanebné takto byť vláčený v bahne," vyhlásil Platini v rozhovore, ktorým možno porušil podmienky trestu.


Na podozrivú položku narazili vyšetrovatelia švajčiarskej generálnej prokuratúry, keď skúmali prípad údajného podplácania pri voľbách organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022. Platba sa vzťahuje k Platiniho práci pre Blattera v rokoch 1998 až 2002, keď bývalý kapitán francúzskej reprezentácie pomohol Švajčiarovi dostať sa do prezidentského úradu a sám prenikol do výkonného výboru FIFA. Dostával za to riadny zmluvný plat 300-tisíc švajčiarskych frankov ročne, za tri a pol roka si zarobil 1,05 milióna švajčiarskych frankov. Vyšetrovateľov však zaujalo odložených 500-tisíc frankov ročne, ktoré si Platini vypýtal až v roku 2011, údajne preto, lebo si to FIFA vzhľadom na finančnú situáciu nemohla skôr dovoliť.

 

Podľa švajčiarskych zákonov mal Francúz nárok žiadať o vyrovnanie dlhu iba päť rokov po jeho vzniku. Finančné záznamy FIFA uvádzajú, že v rokoch 1999 - 2002 vykázala organizácia zisk 115 miliónov švajčiarskych frankov. Exekutíva FIFA sa bude krízovou situáciou zaoberať v utorok 20. októbra. Je možné, že nariadi odklad volieb naplánovaných na 26. februára 2016, v ktorých chce Platini kandidovať. UEFA, ktorú Platini vedie od roku 2007, vyjadrila svojmu lídrovi podporu na minulotýždňovom zasadnutí, dôveru stratil iba u Anglicka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies