Platini je za opätovné hlasovanie o MS 2022

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 11:21 • 2 min
Platini je za opätovné hlasovanie o MS 2022

PARÍŽ - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) by mala znova hlasovať o usporiadateľovi majstrovstiev sveta v roku 2022, ak sa preukáže pravdivosť tvrdení, že Katar si šampionát kúpil.

slovakia

left justify in out

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini pre denník L'Equipe tiež povedal, že neľutuje svoj vlastný hlas v prospech Kataru. Stále si myslí, že to bola pre svetový futbal správna voľba.

 

"Ak sa však potvrdia podozrenia z korupcie, potom bude treba nové hlasovanie a trest pre vinníkov," uviedol Francúz. O dejiskách MS 2018 a 2022 sa rozhodovalo hlasovaním výkonného výboru FIFA v decembri 2010. Katar v súboji o MS 2022 zdolal USA, Austráliu, Japonsko a Kórejskú republiku. Rusko získalo právo hostiteľa MS 2018 na úkor Anglicka, Portugalska so Španielskom a Belgicka s Holandskom. 

Vyšetrovacia komora etickej komisie FIFA ukončí preverovanie voľby v pondelok 9. júna. Tím vedený šéfom komory Michaelom Garciom chce o šesť týždňov neskôr predložiť správu príslušným orgánom. 

 

Britská tlač počas uplynulého víkendu vytiahla ďalšie obvinenia, že voľba Kataru bola kúpená. The Sunday Times sa odvolávajú na stovky miliónov e-mailov, účtov a ďalších dokumentov, ktoré poskytol človek z prostredia FIFA a ktoré údajne dokazujú, že bývalý katarský viceprezident organizácie Mohamed bin Hammam za podporu kandidatúry rozdal 5 miliónov dolárov. Bin Hammam bol 16 rokov členom exekutívy FIFA a jeho účinkovanie na futbalovej scéne sa skončilo po odhalení korupcie v rámci kampane pred voľbami prezidenta FIFA. 

 

Anglické médiá do kauzy zatiahli aj Platiniho. Obviňujú ho, že sa pred hlasovaním tajne stretol s Bin Hammamom. Líder UEFA sa bráni, že išlo iba o raňajky s kolegom. Vraj sa ho niekto alebo niečo usiluje očierniť pred prípadnou kandidatúrou v budúcoročných voľbách prezidenta FIFA. "Vo všetkých novinách, v tlačových agentúrach, na blogoch, všade čítam: ´Skorumpovaný Platini?´ Pravdu povediac, bolí to. Za uplynulých 15 rokov som svojich spolupracovníkov videl možno desaťtisíckrát. Prečo by som sa s nimi stretával tajne? Teraz zisťujem, že to má svoje pozadie. Niekto, niečo, nejakí ľudia to celé riadia. Cítim to. Už rok sa niekto snaží očierňovať všetko, čo robím. Nie je žiadna veda nájsť ľudí, ktorí trávia čas tým, že vás na sociálnych sieťach zhadzujú. Sú firmy, ktoré sa na to špecializujú. Stačí im zaplatiť," konštatoval Platini, odmietol však priamo ukázať na FIFA či jej prezidenta Seppa Blattera. "Nemám dôkazy. Neviem, kto za tým stojí. Ale v stávke je príliš veľa záujmov v rámci FIFA aj ohľadom Kataru," dodal. 

Platini sa stále rozhoduje, či pôjde do volieb lídra Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). V auguste chce oznámiť, či sa v máji 2015 bude o post uchádzať. Obvinenia anglickej tlače vraj nebudú mať vplyv na jeho rozhodnutie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona