Platini: FIFA vedenej Blatterom bude vždy chýbať vierohodnosť

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 11:24 • 2 min
Platini: FIFA vedenej Blatterom bude vždy chýbať vierohodnosť

ŽENEVA - Kým bude Sepp Blatter prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), bude svetovému futbalovému hnutiu vždy chýbať dôveryhodnosť. Tvrdí to šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini, podľa ktorého sa jeho bývalý mentor nechce vzdať čelnej pozície, lebo sa bojí "prázdnoty života".

slovakia

left justify in out

Podľa Platiniho si bude chcieť Blatter udržať prezidentskú stoličku za každú cenu. Francúzsky funkcionár vyhlásil, že súčasný šéf FIFA nemá žiadnu koncepciu a žiadne veľké plány, ktorými by chcel posunúť svetový futbal ďalej. Preto jeho tvrdenie, že potrebuje zostať na čele FIFA aj v piatom volebnom období, aby dokončil začatú misiu, nie je vieryhodné. "Myslím si, že je jednoducho vystrašený z budúcnosti. Celý život venoval tejto inštitúcii a dostal sa do bodu, keď sa plne identifikuje s FIFA," uviedol Platini v rozhovore pre pondelňajšie vydanie denníka L'Equipe. "Rozumiem, aký musí mať strach z prázdnoty života. Je to prirodzené. No ak skutočne miluje FIFA, mal byť jej záujmy povýšiť nad svoje vlastné."

 

Platini podľa vlastných slov proti Blatterovi osobne nič nemá, no stupňujúca sa vzájomná kritika prehĺbila priepasť medzi dvoma futbalovými lídrami. Švajčiar sa usiluje predĺžiť svoju 17-ročnú vládu a zostať na čele FIFA aj po nadchádzajúcich voľbách. Platini sa vlani v auguste rozhodol nevyzvať Blattera, v boji o prezidentské kreslo však podporuje jeho jediného protikandidáta, jordánskeho princa Aliho bin Al-Husseina, ktorý aktuálne zastáva pozíciu viceprezidenta FIFA. "Som pevne presvedčený, že Ali, ktorého osobne poznám niekoľko rokov, by bol skvelým prezidentom. Má všetky vlastnosti a schopnosti, ktoré si tento post vyžaduje," uviedol na adresu Blatterovho oponenta a vyzdvihol jeho nezávislosť.

 

Podľa Platiniho má FIFA pod vedením Blattera za sebou škandály, ktoré sa nedajú nechať nepovšimnuté. Svetové futbalové hnutie potrebuje podľa Francúza nový svieži vietor. "Či sa to niekomu páči alebo nie, či je to fér alebo nie, FIFA bude vždy chýbať dôveryhodnosť a jej imidž bude poškvrnený, pokiaľ bude na čele Blatter. A takisto jej bude chýbať autorita. V konečnom zúčtovaní bude trpieť futbal," vyslovil sa Platini. Zároveň však zdôraznil, že Blatter urobil vo futbale aj niektoré veľmi dobré veci. "Ak odstúpi, FIFA nezmizne. Naopak, dá jej tým šancu na nový život," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona