Platforma za spravodlivé financovanie sociálnych služieb chce vyšší štátny príspevok na sociálne služby

NETKY.SK • 29 November 2016, 10:53 • 2 min
Platforma za spravodlivé financovanie sociálnych služieb chce vyšší štátny príspevok na sociálne služby

BRATISLAVA - Platforma za spravodlivé financovanie sociálnych služieb žiada poslancov Národnej rady SR, aby zvýšili príspevok štátu na financovanie sociálnych služieb.

slovakia

left justify in out

Ako na brífingu uviedla predsedníčka Združenia seniorských prijímateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová, súčasný príspevok vo výške 320 eur je na úrovni roka 1998. "Vtedy bola minimálna mzda 98 eur, dnes je minimálna mzda 405 eur a od nového roka bude 435 eur,“ povedala.


Keďže sa podľa Ghannamovej od januára zvýši minimálna mzda, štát by mal zvýšiť aj príspevok na financovanie sociálnych služieb. Po zvýšení minimálnej mzdy totiž rastú zariadeniam náklady na mzdu ľudí, ktorí odkázané osoby opatrujú. Štát pritom podľa Ghannamovej dlhé roky ignoruje odkázaných seniorov v sociálnych zariadeniach, a to najmä u neverejných poskytovateľov. "V nich seniori a ich príbuzní musia platiť až dve tretiny nákladov, zatiaľ čo u verejných poskytovateľov senior platí iba jednu tretinu,“ upozornila.


Podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová podala v pondelok pozmeňujúci návrh, aby sa štátny príspevok na jedného prijímateľa sociálnej služby zvýšil z 320 eur na 435 eur mesačne. Počas parlamentnej rozpravy k návrhu novely zákona o sociálnych službách upozornila na to, že príspevok od štátu sa nezvyšoval už niekoľko rokov.


Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter na jej vystúpenie reagoval v pondelok tým, že vyššie územné celky rátajú na budúci rok so zvýšením prostriedkov na financovanie sociálnych služieb o 12,5 mil. eur, z toho 3 mil. eur majú ísť pre súkromných poskytovateľov. Rezort práce pritom pripravuje novú legislatívu pre sociálne služby so zvýšením prostriedkov na túto oblasť oproti súčasnosti o viac ako 100 percent. "Stále však hovoríme len o príspevku zo strany štátu, ktorý nemá pokryť celé náklady,“ povedal.


O vládnom návrhu novely zákona o sociálnych službách budú poslanci NR SR hlasovať v stredu doobeda.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies