Platené parkovanie v Galante primátor Maťašovský nepodpísal

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 10:56 • 2 min
Platené parkovanie v Galante primátor Maťašovský nepodpísal

GALANTA - Primátor Galanty Ladislav Maťašovský nepodpísal všeobecne záväzné nariadenie o platenom parkovaní, ktoré koncom júna prijali mestskí poslanci. Využil tak možnosť, ktorú mu dáva zákon o obecnom zriadení. Ak mestské zastupiteľstvo do dvoch mesiacov pôvodné uznesenie nepotvrdí trojpätinovou väčšinou, stratí platnosť.

slovakia

left justify in out

Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zavedení plateného parkovania schválili poslanci 27. júna. Širšie centrum mesta v ňom rozdelili na tri zóny, v ktorých sa má počas pracovných dní platiť 70, 50 a 30 centov za hodinu parkovania, pri platbe mobilným telefónom o desať centov viac. Vzápätí obyvateľ mesta František Gaulieder inicioval petíciu za zrušenie nariadenia, o ktorú je medzi ľuďmi veľký záujem. "Osobne ma mrzí, že schválenie spomínanej právnej normy vyvolalo takú ostrú polemiku, verbálne ataky a napätie v meste, keďže zo strany verejnosti neboli zaznamenané zásadné pripomienky k návrhu VZN. Rovnako negatívne vnímam, že verejnosti sú podsúvané neúplné a účelové informácie v súvislosti s prebiehajúcou petíciou a verejná mienka sa obrátila proti mestu Galanta a skupine poslancov, ktorí za návrh hlasovali,“ vysvetlil nepodpísanie nariadenia primátor Maťašovský. Dodal, že Galanta je špecifické mesto tým, že v centre sú sústredené bytové domy, chýba historické jadro a preto bolo ťažké aj po odborných diskusiách nájsť a stanoviť optimálny model pre spoplatnenie. Gaulieder potvrdil, že kým je uznesenie mestského zastupiteľstva len pozastavené, petičná akcia bude pokračovať. Akékoľvek podsúvanie neúplných alebo účelových informácií v súvislosti s petíciou odmietol. 

Platené parkovanie zamestnáva mestských poslancov v Galante už niekoľko rokov. V minulosti navrhované spoplatnenie niektorých parkovísk v centre mesta odmietli s tým, že problematiku treba riešiť komplexne. Preto sa na júnové rokovanie dostal návrh na spoplatnenie širokého centra vrátane niektorých sídlisk. Časť poslancov navrhovala oslobodiť od platenia všetkých obyvateľov mesta, prešiel však návrh na spoplatnenie pre všetkých počas pracovných dní od 8:00 do 17:00. 

Zavedenia regulovaného parkovania v meste sa primátor Maťašovský vzdať nemieni. Ekonomický prínos z takéhoto kroku je podľa neho nespochybniteľný, získané peniaze by boli využité na budovanie nových parkovacích plôch a modernizáciu dopravnej infraštruktúry, čo považuje za pragmatické riešenie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies