Platcovia DPH budú komunikovať s finančnou správou elektronicky

NETKY.SK • 18 November 2013, 10:32 • 2 min
Platcovia DPH budú komunikovať s finančnou správou elektronicky

BRATISLAVA - Platcovia dane z pridanej hodnoty (DPH) budú musieť mať od začiatku nového roka novú dohodu o elektronickej komunikácii alebo dohodu o komunikácii so zaručeným elektronickým podpisom.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom finančná správa na svojej stránke. Od pondelka 18. novembra sa preto pre dotknuté subjekty na daňových úradoch začínajú takzvané "Týždne elektronickej komunikácie". Počas dvoch týždňov sa podľa finančnej správy budú pracovníci daňových úradov venovať každému, kto si príde podpísať alebo obnoviť dohodu o elektronickej komunikácii. "Na daňových úradoch budú zriadené špecializované pracoviská, kde túto agendu vybavia podnikatelia bez čakania," informovala finančná správa.

Od 1. januára 2014 sa tak pre niektorých podnikateľov mení spôsob komunikovania s finančnou správu, ktorá bude možná len v elektronickej podobe. "S daňovým či colným úradom bude totiž možné komunikovať už len elektronicky. Finančná správa preto vyzýva podnikateľov, aby si prišli podpísať dohody o elektronickej komunikácii alebo si zriadili zaručený elektronický podpis," upozornila finančná správa. Dohoda pre obnovenie alebo založenie elektronickej komunikácie je zverejnená aj na stránkach daňového riaditeľstva v časti elektronická komunikácia. Vyplnenú dohodu spolu s pôvodným registračným formulárom je následne potrebné predložiť na miestny príslušný daňový úrad. Podpis dohody je podľa finančnej správy bezplatný. 

Povinnosť komunikovať len elektronicky budú mať od nového roka všetci, ktorí sú platiteľom dane z pridanej hodnoty. Medzi subjekty, ktorých sa táto povinnosť týka, patria daňoví poradcovia, a to za daňový subjekt, ktorý pri správe daní zastupujú. Povinnosť platí taktiež pre advokátov za daňový subjekt, ktorý zastupujú pri správe daní a pre inak neuvedených zástupcov za daňový subjekt pri správe daní, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty. 

Finančná správa zároveň pripomenula, že podnikatelia, ktorí majú uzatvorenú len dohodu o elektronickej komunikácii by si mali čo najskôr uzatvoriť dohodu podľa novšieho zákona. Dohody podľa zákona z roku 1992 totiž koncom roka prestanú platiť. Finančná správa oznámenie o vypovedaní zmluvy pošle v nasledujúcich dňoch, a to mailom aj písomne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies