Platby za poistencov štátu vzrastú, peniaze sa použiu na dofinancovanie nemocníc

NETKY.SK • 16 September 2015, 13:49 • 2 min
Platby za poistencov štátu vzrastú, peniaze sa použiu na dofinancovanie nemocníc

BRATISLAVA - Platby za poistencov štátu v zdravotníctve vzrastú na 5,85 % zo súčasných 4,16 %. Informoval o tom v stredu na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Som veľmi rád, že k takémuto číslu sme sa dopracovali, čo v praxi bude znamenať, že ešte tento rok pôjde 86 miliónov eur cez zdravotné poistenie do zdravotníckych zariadení, ktoré budú určené pre pacientov a aj na vyššie mzdové nároky zdravotníckych pracovníkov," konštatoval Čislák. Podľa neho ide o navýšenie, ktoré dlhodobo presadzoval aj vzhľadom na akútnu potrebu riešiť pokrytie zvýšených nákladov poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti v súvislosti so mzdovými nárokmi zdravotníckych pracovníkov.


"Zdravotné poisťovne sa zaväzujú, že akékoľvek finančné prostriedky získané zvýšením platby za poistencov štátu budú použité výlučne na úhradu nákladov poskytnutej zdravotnej starostlivosti vykázanej poskytovateľmi ústavnej zdravotnej starostlivosti. Finančné prostriedky budú prerozdelené najmä tým poskytovateľom ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí zamestnávajú v pracovnom pomere zdravotníckych pracovníkov so zvýšenými mzdovými nákladmi," uvádza sa v memorande, ktoré šéf rezortu podpísal koncom marca tohto roka s predstaviteľmi troch zdravotných poisťovní.


Zdravotné poisťovne v memorande deklarovali svoj záujem a ochotu prispieť k riešeniu pokrytia miezd zdravotníckych pracovníkov, čo Čislák vníma pozitívne. "Som rád, že zdravotníckym pracovníkom môžem oznámiť túto informáciu, pretože zvýšenie percenta za poistencov štátu je vždy dobrou správou, o to väčšmi, že v tomto prípade ide takpovediac o historické maximum," konštatoval Čislák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies