Platby do eurovalu budú hlavnou témou rokovania vlády

NETKY.SK • 3 Október 2012, 08:19 • 2 min
Platby do eurovalu budú hlavnou témou rokovania vlády

Platby do eurovalu budú hlavnou témou rokovania vlády - Politika Slovenská republika musí do 12. októbra uhradiť prvé dve hotovostné platby do Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) v celkovej sume takmer 264 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika musí do 12. októbra uhradiť prvé dve hotovostné platby do Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) v celkovej sume takmer 264 miliónov eur. Zvyšné tri splátky upísaného základného imania v trvalom eurovale v celkovej výške 396 miliónov eur prídu na rad v priebehu ďalších dvoch rokov. O poslaní týchto peňazí do záchranného mechanizmu eurozóny by mala rozhodnúť vláda na svojom dnešnom rokovaní.

Slovensko sa má v nasledujúcich troch rokoch zúčastniť navyšovania základného imania Európskej investičnej banky (EIB) o 10 miliárd eur, a to sumou 264 miliónov eur. Cieľom opatrenia, ktoré dohodli ešte v júni v Bruseli európski lídri, je zvýšiť celkovú úverovú kapacitu banky o 60 miliárd eur, čím sa uvoľnia možnosti dodatočných investícií v Európe až do výšky 180 miliárd eur. Vyplýva to z návrhu na zvýšenie účasti SR na základnom imaní EIB, ktorý je rovnako na programe dnešného zasadnutia kabinetu.

Vytvorenie jednotného bankového dohľadu v Európskej únii (EÚ), ktorý by mal tvoriť prvý pilier pripravovanej bankovej únie, má podporu Slovenska. Zároveň však SR upozorňuje na jeho viaceré riziká. S týmto stanoviskom k súvisiacim legislatívnym návrhom Európskej komisie (EK) dnes oboznámi minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) svojich kolegov.

Vytvorenie bankovej únie je podľa rezortu financií logickým vyústením snáh o zefektívnenie systému finančnej regulácie, dohľadu nad finančným trhom a riešenia otázok finančnej stability. "Treba však zdôrazniť, že jednotný mechanizmus dohľadu so sebou prináša množstvo rizík pre SR, ktoré bude potrebné v priebehu rokovaní čo najviac minimalizovať," konštatuje sa v materiáli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies