Platba za poistencov štátu by sa mala zvýšiť od októbra

NETKY.SK • 6 August 2015, 10:35 • 2 min
Platba za poistencov štátu by sa mala zvýšiť od októbra

BRATISLAVA - Zdravotné poisťovne stále čakajú na dodatočné financie, ktoré by mali prísť v podobe vyššej platby za poistencov štátu.

slovakia

left justify in out

Kompenzáciu majú dostať za to, že nemocniciam zvýšili platby, aby tie následne mali z čoho vykryť navýšenie platov lekárom a minimálnu mzdu, ako im to ukladá zákon. Dofinancovanie poisťovne očakávali k prvému júlu, no nestalo sa. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) hovorí, že ešte rokuje s ministerstvo financií. "Navýšenie platby za poistencov štátu za účelom pokrytia výdavkov na navyšovanie miezd pracovníkov predpokladáme od 1. októbra 2015," uviedla riaditeľka komunikačného odboru MZ Zuzana Čižmáriková. O akej výške platby za poistencov štátu sa rokuje, neuviedla.


Podľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) by priemerná úhrada za poistencov štátu, ktorá kompenzuje navýšenie nákladov v ústavných zdravotníckych zariadeniach na celom Slovensku, mala byť vo výške 4,46 %, čo by do systému zdravotného poistenia prinieslo o 86 mil. eur ročne viac. V súčasnosti je to 4,16 %.


VšZP očakávala kompenzáciu k prvému júlu, preto ako tvrdí, bola pri rokovaniach s nemocnicami ústretová a od začiatku roka im opakovane navýšila platby. Predpokladá, že dodatočné financie nakoniec prídu. Ak by sa tak predsa len nestalo, s platbami pôjde na úroveň z minulého roka.


"VšZP ešte nemá k dispozícii avizované dodatočné finančné zdroje z titulu zvýšenia poistného za poistencov štátu, nemocniciam na tretí štvrťrok 2015 ponecháva platby na súčasnej úrovni, avšak tieto budú realizované formou preddavku na posledný kvartál 2015 v prípade, že by k požadovanému navýšeniu nedošlo," uviedla Alena Michalicová z VšZP. Takto by sa štátnej poisťovni vrátila časť peňazí. Ak nemocnici v treťom kvartáli hradí za nejaký výkon 100 eur, v minulom roku to bolo 90 eur, tak rozdiel 10 eur bude považovať za preddavok na starostlivosť, ktorú poskytne nemocnica v poslednom kvartáli.


Zdravotná poisťovňa Dôvera neplánuje meniť platby v poslednom kvartáli. "Cenové podmienky, ktoré máme dohodnuté s Asociáciou nemocníc Slovenska od 1. apríla tohto roku platia s tým, že polovicu dohodnutého navýšenia doplatíme nemocniciam hneď po tom, ako štát pošle peniaze, ktoré sľúbil zdravotníckym pracovníkom. Veríme, že štát slovo dodrží," uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Aj zdravotná poisťovňa Union očakáva kompenzáciu, pripomína, že i ona vyplatila nemocniciam v predstihu časť zdrojov. "Veríme, že Ministerstvo zdravotníctva SR vo veľmi krátkom čase tak, ako to deklarovalo, uvoľní dodatočné prostriedky na účel pokrytia zvýšených mzdových nárokov zamestnancov nemocníc a Union zdravotná poisťovňa tak bude môcť pomôcť nemocniciam s naplnením ich zákonnej povinnosti aj v ďalšom období," uviedla hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.


Zdravotné poisťovne podpísali s ministerstvom zdravotníctva memorandum, v ktorom sa zaviazali, že dodatočné zdroje, ktoré prídu do systému, poskytnú nemocniciam na krytie mzdových nárokov. Asociácia nemocníc Slovenska upozorňuje, že ak by tieto financie neprišli a poisťovne im znížia platby, nebudú mať peniaze na časť platov pre svojich zamestnancov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona