Recyklovanie v Európe: Vo Francúzsku zakázali plastový riad. "Zatrhne" ho aj Slovensko?

NETKY.SK • 30 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Recyklovanie v Európe: Vo Francúzsku zakázali plastový riad. "Zatrhne" ho aj Slovensko?

BRATISLAVA - Francúzsko je prvou krajinou na svete, ktorá sa rozhodla zakázať jednorázové plastové tégliky, taniere, poháre a príbory.

slovakia

left justify in out

Podľa nového francúzskeho zákona budú musieť byť do januára roku 2020 všetky jednorázové riady vyrobené z 50 % z biologicky rozložiteľných materiálov, ktoré sú kompostovateľné v domácnosti. Do januára roku 2025 má tento podiel stúpnuť na 60 %, napísal spravodajský server CNN.

 

Francúzsko dúfa, že sa stane vedúcou krajinou na svete v odbore ekologických a energeticky úsporných opatrení. V súčasnosti sa každú sekundu vo Francúzsku vyhodí 150 jednorázových plastových téglikov, čo znamená 4,73 miliardy za rok, uvádza Francúzska asociácia pre zdravie a životné prostredie (ASEF).

 

Z tohto množstva sa recykluje len jediné percento, predovšetkým preto, že sú tieto tégliky vyrobené zo zmesi polypropylénu a polystyrénu.

 

V súčasnosti prieskumy o množstve plastov v oceánoch sú alarmujúce. Jediným spôsobom ako sa polepšiť a pripísať si “bodík” od našej matky prírody je začať recyklovať a pristupovať k tomu naozaj zodpovedne. Niektoré krajiny si pre dobro našej planéty aj prispôsobili ekonomiku. 

 

VIDEO Našu prírodu ťaží okolo 8 miliárd ton plastu

 

 

 

Švédsko dokáže zrecyklovať až 99 % svojho odpadu vrátane plastov. Dokonca do Švédska vyvážajú svoj odpad aj iné krajiny, aby sa kvalitne zrecykloval. 

 

Celý svet by si mal brať príklad od Švédska, ktoré recykluje odpad natoľko, že už skoro žiaden nemá

 

Tepláreň a elektráreň vo Västerase, meste severozápadne od Štokholmu, konvertuje svoj tradičný uhoľný systém v úsilí stať sa do roku 2020 teplárňou a elektrárňou bez fosílnych palív, uviedol Bloomberg. Za týmto účelom zariadenie bude spaľovať odpadky, recyklované drevo a oblečenie, ktoré spoločnosť H&M nedokáže predať.

 

Švédska elektráreň bude spaľovať oblečenie H&M namiesto uhlia

 

V Írsku za 12 rokov zredukovali používanie plastových tašiek z 328 na 14 kusov na jednu osobu, informuje CNN. Aj Kráľovná Alžbeta vo Veľkej Británii iniciovala zákaz plastového riadu.

 

Producenti obalov: Je to porušenie zákona

 

Zatiaľ čo mnohí vo francúzsku zákon vítajú, iní už tak spokojní nie sú. Podľa priemyselného zväzu Pack2GoEurope, ktorý zastupuje hlavne európskych producentov obalov na potraviny, ide o porušenie zákona EÚ o voľnom pohybe tovaru.

 

Zväz už preto vyzval Európsku komisiu, aby francúzsky zákon zablokovala, a konzultuje s právnikmi možné právne kroky proti Francúzsku.

 

Čoraz viac ľudí sa venuje tejto problematike

 

Do recyklovania sa aktívne zapájajú rôzne združenia, či upozorňujú na alarmujúce množstvo odpadu jednotlivci. Napríklad organizácia Pure Love, pre ktorých je plast ako materiál na vytvorenie užitočných vecí. 

 

 

V súčasnosti je textílny priemysel jeden veľký biznis. Kolekcie obmieňajú vo veľkom mnohé módne značky snáď aj každý mesiac. Spôsob, ktorým môžete pomôcť recyklovaniu je aj prerobiť svoje staré oblečenie na "nové". 

 

 

Plasty na Slovensku

 

Komisia Slovensku vyčíta nadmerné využívanie skládok. Na nich v roku 2016 skončilo 66 percent komunálneho odpadu. Miera recyklácie vrátane kompostovania bola 23,2-percentná, európsky priemer je pritom takmer dvojnásobný. Zastúpenie EK na Slovensku vidí nádej napríklad v celoeurópskej stratégii pre plasty.

 

V ochrane životného prostredia Slovensko pokročilo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies