Plast, ktorým kŕmime živočíchy v oceánoch, sa nám vracia na taniere!

NETKY.SK • 29 September 2017, 14:43 • 2 min
Plast, ktorým kŕmime živočíchy v oceánoch, sa nám vracia na taniere!

Americká národná námorná služba uviedla, že podzemné vodné toky vrátane oceánov sú vysoko kontaminované mikroplastami - to sú plastové kúsky menšie ako päť milimetrov. Ľudí, ktorým je životné prostredie a zdravie zvierat ukradnuté, možno k zmene životného štýlu presvedčí fakt, že plast, ktorý vypúšťame, sa nám vracia priamo do organizmu.

slovakia

left justify in out

Plastové odpadky si morské živočíchy mýlia s potravou a konzumujú ich, častokrát to vedie k ich úmrtiu. Plasty sa do ich tela dostávajú aj cez žiabre a upchávajú im dýchacie či tráviace orgány.

 

img

 

K dnešnému dňu sa zistilo, že viac ako 200 druhov morských živočíchov vrátane korytnačiek, prímorských vtákov, delfínov, veľrýb a rôznych iných druhov rýb konzumuje plasty. Tieto zvieratá sa potom dostávajú na naše taniere a plast takto cirkuluje v potravinovom reťazci, čo pre zdravie rozhodne nie je dobré.

 

 

Ak ste zjedli tanier ustríc, do vášho tela sa dostalo približne 50 kusov mikroplastov. Vedci teraz intenzívne skúmajú, aký dopad môže mať absorbovanie plastu na ľudské zdravie.

 

Keňa zakázala plastové tašky: Výrobcovia sú však nespokojní

 

Výskum v Nemecku dokonca zistil, že syntetické vlákna a tkaniny sa nachádzajú aj v 24 značkách piva. Vedci z Plymouthskej univerzity zase odhalili, že jeden cyklus práčky by mohol do životného prostredia uvoľniť až 700 000 mikroplastických vlákien.

 

Deň nakupovania: Kupujeme viac, než potrebujeme

 

Mediálna spoločnosť Orb, ktorá sa zameriava na osem kľúčových tém, medzi ktoré patrí aj životné prostredie, vykonala výskum, ktorý zistil, že vodovodná voda mnohých krajín je vysoko kontaminovaná mikroplastikami. Napríklad USA mali neuveriteľnú 94-percentnú mieru kontaminácie, v Spojenom kráľovstve, Nemecku a Francúzske je kontaminácia na úrovni 72 percent.

 

img

 

Dohoda o zákaze používania mikrovlákien má nadobudnúť účinnosť ešte v tomto roku. Spoločnosti, ktoré sa k nej dobrovoľne prihlásili by mali mikrovlákla zo svojej výroby postupne vylúčiť do roku 2020. Medzitým si môžu spotrebitelia vyberať „neškodný“ tovar čítaním etikiet a nekupovať veci, ktoré obsahujú napríklad polyetylén, polypropylén či polymetylmetakrylát.

 

VIDEO Na Slovensku máme síce veľa zdrojov pitnej vody, ale sú kontaminované chemickým odpadom!

 

Ale nie sú to len plastové častice, ktoré trápia našu planétu – ďalší problém je kanalizácia. „Ľudia používajú WC ako odpadkový kôš. Príroda si vie celkom dobre poradiť s našimi fékáliami ale hygienické vložky, kondómy a iné veci, už spracovať nevie,“ uviedla ekologička Natalie Fee pre The Ladbible. Tento odpad potom ucpáva kanalizácie, pomaly sa tam rozkladá a nakoniec sa dostáva do podzemných vôd, ktoré slúžia aj ako pitné zdroje.

 

Prosto, treba si uvedomiť, že odpadkový kôš ani záchod nie je „čierna diera“ a všetko čím znečistíme prírodu, sa nám vráti ako bumerang. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies