Planý bombový poplach prerušil proces s Krejčířom, pokračovať bude v utorok

NETKY.SK • 22 Február 2016, 21:46 • 2 min
Planý bombový poplach prerušil proces s Krejčířom, pokračovať bude v utorok

JOHANNESBURG - Bombový poplach, ktorý sa ukázal ako planý, narušil dnes pokračovanie procesu s Radovanom Krejčířom, českým podnikateľom na úteku, v juhoafrickom Johannesburgu.

slovakia

left justify in out

Všetci prítomní opustili neodkladne za sprievodu policajnej eskorty súdnu sieň. Prehliadka objektu nepriniesla nález ničoho podozrivého. Proces, v ktorom čelí občan Seychel českého pôvodu obžalobe z pokusu o vraždu, únos a prechovávanie drog a v ktorom sa dnes očakávalo vynesenie konkrétneho rozsudku, však bude pokračovať až v utorok.

 

Krejčíř si v priebehu dneška sťažoval na putá, na ťažkosti pri kontakte so svojimi právnymi zástupcami, obvinil sudcu zo zaujatosti a žiadal neúspešne o odloženie vynesenia rozsudku. Prísne bezpečnostné opatrenia v okolí dejiska procesu označil obžalovaný za cirkus.

 

Informovala o tom verejnoprávna Česká televízia.

 

Juhoafrická justícia uznala Krejčířa vinným ešte vlani v auguste. Polročný sklz zapríčinilo ochorenie jeho advokátky i viacero zmien právnych zástupcov.

 

ČR, kde bol Krejčíř už právoplatne odsúdený, žiada dlhší čas o jeho vydanie do vlasti, avšak kým orgány činné v trestnom konaní a justícia v JAR neukončia jeho tamojšie kauzy, dovtedy sú šance na vydanie tohto muža do ČR mizivé.

 

Krejčíř, považovaný za jedného z najbohatších Čechov, čelil vo vlasti podozreniu z viacerých závažných trestných činov. Počas domovej prehliadky v júni 2005 sa mu za doteraz nevyjasnených okolností podarilo aj napriek prítomnosti desiatok policajtov ujsť. Zadržali ho v apríli 2007 na letisku v Johannesburgu, keď sa pokúsil vstúpiť na územie JAR s falšovaným cestovným pasom. Neskôr sa stal aj v JAR významnou osobnosťou tamojšieho podsvetia. V súčasnosti je umiestnený v najprísnejšie stráženej väznici JAR pre obavy z možného úteku.

 

Na sklonku minulého roka podnikateľ na úteku podal ústavnú sťažnosť voči súhrnnému mnohoročnému trestu väzenia, ktorý mu v novembri 2013 vymeral odvolací Vrchný súd v Prahe, a to za viac ako polmiliardový daňový únik, podvod a ďalšie trestné činy. Rozsudok v prípade krátenia daní potvrdil v auguste 2015 aj Najvyšší súd ČR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies