Plánujete vycestovať? Pozrite si aktuálne odporúčania rezortu diplomacie

NETKY.SK • 20 September 2020, 10:58 • 2 min
Plánujete vycestovať? Pozrite si aktuálne odporúčania rezortu diplomacie

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR vydalo cestovné odporúčanie v súvislosti s ochorením COVID-19 na základe opatrení a odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR pre všetky krajiny.

slovakia

left justify in out

Naďalej platí uvoľnený hraničný režim pre osoby pri návrate z Austrálie, Bulharska, Cypru, Číny (tiež osobitných administratívnych oblastí Hongkong a Macao), Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Grécka, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Kanady, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Švajčiarska, Švédska a Talianska.

 

Regióny s horšenou epidemiologickou situáciou

Z dôvodu narastajúcich počtov infikovaných na COVID-19 rezort diplomacie odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do tzv. "oranžových regiónov" s uvoľneným hraničným režimom. Medzi ne je aktuálne zaradené Rakúsko - Viedeň, Tirolsko, Vorarlberg, Niederoesterreich, Oberoesterreich.

 

Ďalej Maďarsko - Budapest, Fejer, Pest, Gyor-Moson-Sopron, Baranya, Csongrad, Hajdu-Bihar, Heves, Jasz-Nagykun-Szolnok, Komarom-Esztergom, Nograd, Somogy, Szabolcs-Szatmar-Bereg, Tolna, Veszprem, Zala.

 

V Poľsku ide o región Malopoľské vojvodstvo. V Bulharsku je vydaná výstraha pre oblasť Blagoevgrad, Kardzhalia a Smolyan, v Grécku - Attiki, Voreio Agaio.

 

V Taliansku ide o regióny Liguria, Sardínia, Trento; Slovinsko - Koroska, Osrednjeslovenska, Podravska, Pomurska, Primorsko-Notranjska, Savinjska.


Výstraha platí naďalej pre Estónsko v okresoch Harju Maakond, Ida-Viru Maakond, Viru Maakond; Litva - Taurags Apskritis. V Dánsku pre oblasti Hovedstaden, Nordjylland, Sjaelland, Syddanmark, v Nórsku pre Oslo, Vestland, Viken a v Švédsku pre Dalarnas Lan, Hallands Lan, Jonkopings Lan, Kronobergs Lan, Orebro Lan.

 

Taktiež pre Írsko, konkrétne pre Dublin, Mid-East, Mid-West, Midland. V Spojenom kráľovstve, v Anglicku patria medzi ohrozené oblasti: Londýn, North East, North West, East Midlands, West Midlands, Yorkshire and the Humber, Severné Írsko. Ak ľudia cestujú do Škótska, mali by sa vyhnúť regiónom Greater Glasgow And Clyde, Borders a Lanarkshire. V rámci Walesu ide o oblasti Aneurin Bevan, Cwm Taf a Powys.

 

Rezort varuje pred vycestovaním do Čiech
Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie v Maďarsku a Rakúsku, ministerstvo radí zvážiť svoje cestovanie do týchto krajín. Na ľudí apeluje, aby cestovali len v naliehavých prípadoch.

 

Zároveň upozorňuje, že Česká republika sa od 18. septembra nenachádza na zozname menej rizikových krajín.

 

„V nadväznosti na dočasné odporúčanie necestovať do Českej republiky odporúčame preveriť si rozsah výnimiek v predmetnom opatrení, pri ktorých po príchode z Českej republiky nie je nutná izolácia alebo negatívny test na koronavírus,“ uvádza ministerstvo.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Čechách sa zhoršuje epidemiologická situácia, Babiš zvažuje zavedenie núdzového stavu


Povinná registrácia
Pri príchode z krajín, ktoré nie sú uvedené v zozname krajín s uvoľneným hraničným režimom sú ľudia povinní zaregistrovať sa na webe a prihlásiť sa telefonicky alebo elektronicky na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou.

 

„Počas trvania domácej izolácie na území Slovenskej republiky platí povinnosť prezentovať na vyžiadanie príslušníka Policajného zboru Slovenskej republiky potvrdenie o registrácii na webe ehranica,“ dodáva rezort.

 

Prečítajte si viac: Padlo definitívne rozhodnutie: Česko sme zaradili na zoznam "červených" krajín

V prípade izolácie po návšteve krajiny Európskej únie neuvedenej v zozname krajín s uvoľneným hraničným režimom je možné ju ukončiť bez vykonania laboratórneho testovania dovŕšením 10. dňa izolácie bez príznakov.

 

Dobrovoľná registrácia

Vyhnúť sa domácej izolácii je možné preukázaním negatívnym RT-PCR testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v laboratóriách mimo územia Slovenska, nie starším ako 72 hodín.

Ministerstvo tiež odporúča všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovom sídle ministerstva, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

 

V prípade núdze sa môžu Slováci obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza alebo priamo na MZVEZ (02 5978 5978).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona