Plánovaná reorganizácia českej polície je už jablkom sváru aj v koalícii

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 17:50 • 2 min
Plánovaná reorganizácia českej polície je už jablkom sváru aj v koalícii

PRAHA - Plánovaná reorganizácia českej polície zostáva kontroverzne vnímanou otázkou aj po dnešných stretnutiach najvyššieho štátneho zástupcu ČR Pavla Zemana s predsedom vlády Bohuslavom Sobotkom, ministrom vnútra Milanom Chovancom i policajným prezidentom Tomášom Tuhým.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z informácií internetového servera Novinky.cz a denníka Právo, ani tieto schôdzky Zemana nepresvedčili, že pripravovaná reorganizácia je správnym krokom.

 

Podľa vlastných slov pre Právo si zachoval svoje stanovisko. "To znamená, že penzum informácií, ktoré mám, je príliš malé, a z toho dôvodu jednoducho nemôžem povedať, že je to dobrý plán", vyhlásil Pavel Zeman s tým, že ani od policajného prezidenta nedozvedel, ako by mala presne vyzerať reorganizácia Útvaru pre boj proti organizovanému zločinu (ÚOOZ) a Útvaru pre odhaľovanie korupcie a finančnej kriminality (ÚOKFK).

 

Na riziká spojené s realizáciou zámeru zlúčiť spomínané dva útvary upozornil v uplynulých dňoch Pavel Zeman v liste predsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku.

 

"Zlúčenie oboch útvarov povedie k zníženiu kvality práce, prieťahom, rozdrobeniu zodpovednosti či dokonca k nemožnosti vyšetrovať niektoré zložité veci. Môžem len dúfať, že uvedené následky nebudú tak fatálne, aby došlo k zmareniu či podstatnému sťaženiu stíhania závažnej organizovanej trestnej činnosti, či už hospodárskeho alebo korupčného charakteru," citoval server Lidovky.cz z listu Pavla Zemana predsedovi českej vlády.

 

Najvyššieho štátneho zástupcu doviedla k tomuto kroku plánovaná reforma na prezídiu Polície ČR, v rámci ktorej by mal odísť šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Zeman sa podľa vlastných slov o pripravovanej fúzii platnej od 1. júla dozvedel len pred týždňom od námestníka policajného prezidenta Zdeňka Laubeho a následne od najvyššieho predstaviteľa českej polície Tomáša Tuhého.

 

Práve Laube sa dnes v rozhovore pre Novinky.cz nechal počuť, že Robert Šlachta by sa mal zúčastniť výberového konania na post šéfa nového superúradu.

 

Súčasne potvrdil, že samotný Šlachta o konkrétnej štruktúre reorganizácie polície skutočne dozvedel asi pred 14 dňami, avšak zároveň poznamenal, že so šéfmi oboch útvarov hovoril už skôr o príprave zmien.

 

Druhý muž policajného zboru však poprel, že by cieľom zmien bolo odstavenie Šlachtu a dodal, že ho opakovane vyzval, aby sa zúčastnil na procese výberu šéfa novej inštitúcie, ktorá by vznikla po fúzii útvarov.

 

Pavel Zeman v spomínanom liste premiérovi upozornil, že českým žalobcom nie je jedno, čo sa stane v policajných zložkách, pretože sú závislí od práce detektívov. Nesú tiež zodpovednosť za výsledky trestných káuz. "Štátne zastupiteľstvo sa nezriedka danej zodpovednosti, aby ju však mohlo naplniť, potrebuje súčinnosť s policajnými orgánmi, ktoré sú na dostatočnej odbornej úrovni a u ktorých je záruka zachovania dôvernosti citlivých informácií," konštatoval.

 

Zeman súčasne Sobotkovi pripomenul, že aj vďaka práci štátnych zástupcov si Česko v rebríčku vnímania korupcie polepšilo z 54. na 37. miesto a na zreteľ treba brať aj celospoločenský rozmer zlúčenia oboch útvarov.

 

Pavel Zeman odoslal list na vedomie aj ministrovi vnútra Milanovi Chovancovi, šéfovi rezortu spravodlivosti Robertovi Pelikánovi a policajnému prezidentovi Tomášovi Tuhému.

 

Celá problematika medzičasom zaťažila aj koaličné vzťahy. Vicepremiér a minister financií Andrej Babiš vyjadril dnes nádej, že do budúcotýždňových koaličných rokovaní nepodnikne minister vnútra Milan Chovanec v tejto veci žiadne kroky. Poznamenal, že to považuje za zásadné pre pokračovanie koaličnej spolupráce. Pripomenul kritiku štátnych zástupcov, ktorí bili ako prví na poplach a dodal, že sa k ním logicky pridal aj minister spravodlivosti. Babišovo hnutie ANO navyše chce vysvetlenie, prečo má prísť k reorganizácií kľúčových útvarov českej polície "narýchlo" a možno i účelovo.

 

Predseda vlády Bohuslav Sobotka však argumentácii lídra a ďalších predstaviteľov hnutia ANO nerozumie tvrdiac, že celá záležitosť je odbornou otázkou, ktorá patrí do kompetencie šéfa rezortu vnútra a policajného prezidenta.

 

S podobným názorom vystúpil aj šéf ľudovcov Pavel Bělobrádek, podľa ktorého však polícia musí vyvrátiť, že sa reorganizácia dotkne živých prípadov. Súčasne dodal, že polícia je nezávislá a policajný prezident nemá konať v súlade s vôľou politikov.

 

Chovanec politizáciu celej problematiky odmieta a tvrdí, že pokiaľ sa nedotkne živých prípadov, podpíše ju.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies