Plánovač útokov z Barcelony a Cambrils sa údaje pohybuje voľne po Európe

NETKY.SK • 2 August 2018, 18:23 • 2 min
Plánovač útokov z Barcelony a Cambrils sa údaje pohybuje voľne po Európe

BRUSEL - Muž, ktorý údajne naplánoval teroristické útoky zo 17. augusta 2017 v katalánskych mestách Barcelona a Cambrils so 16 obeťami, sa pohybuje voľne po Európe. Uviedla vo štvrtok belgická televízna stanica RTBF s odvolaním sa na informácie katalánskeho denníka El Periódico.

slovakia

left justify in out

"Terorista bol lokalizovaný, pravidelne mení krajiny pobytu a pokračuje v kontaktoch s radikálmi z iných skupín," uvádza katalánsky denník s odvolaním sa na osoby blízke vyšetrovaniu útokov zo 17. augusta.

 

Pri útokoch za použitia motorových vozidiel na pešej zóne v spomínaných mestách bolo zranených 120 ľudí. K útokom sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát.

 

RTBF pripomenula, že dlhý čas bol za strojcu týchto útokov považovaný marocký imám Abdelbákí Sátí, ktorý dokázal zradikalizovať mladých moslimov z katalánskeho mestečka Ripoll. Šiesti páchatelia útokov vo veku 17-24 rokov boli deťmi marockých prisťahovalcov. Všetci zahynuli pri zásahu polície.

 

Podľa El Periódico sa však bezpečnostné sily najnovšie domnievajú, že imám slúžil iba ako kontaktná osoba k skutočnému plánovačovi útokov, ktorý však žije v jednom z miest v strednej Európe. Zdroje však katalánskym novinárom neprezradili národnosť ani vek strojcu augustových útokov, ani nepotvrdili, či žil istý čas v Španielsku.

Imám Sátí zomrel pri náhodnom výbuchu deň pred atentátmi v Barcelone a Cambrils v dome nachádzajúcom sa 200 kilometrov od Barcelony, kde sa džihádisti snažili vyrobiť nálože. K útokom nakoniec použili autá.

 

Hovorca regionálnej polície v Katalánsku odmietol komentovať tvrdenia zverejnené v denníku El Periódico a zdôraznil, že všetky informácie týkajúce sa medzinárodného prepojenia džihádistov podliehajú režimu utajenia. RTBF v tejto súvislosti uviedla, že vo februári bol vo Francúzsku zatknutý muž, ktorý bol prepojený s jedným z členov džihádistickej bunky z Ripollu.

 

(spravodajca TASR Jaromír Novak) hy

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies