Planéta je zamorená tonami plastu, svojim objemom by pokryl ôsmu najväčšiu krajinu sveta

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 09:11 • 2 min
Planéta je zamorená tonami plastu, svojim objemom by pokryl ôsmu najväčšiu krajinu sveta

Najnovšia americká štúdia zistila, že ľudstvo vyprodukovalo 8,3 miliardy ton plastov. Všetok tento odpad by dokázal pokryť celú Argentínu, čo je ôsma najväčšia krajina sveta.

slovakia

left justify in out

Najväčší podiel bol pritom vyrobený v posledných 65tich rokoch, pričom ich objem na porovnanie prirovnali k hmotnosti miliarde slonov alebo 25-tisíckam mrakodrapov stojacich na newyorskej Empire State Building. "Rýchlo sa blížime k stavu, kedy budeme planétou plastu," citoval spravodajský server BBC vedúceho štúdie Rolanda Geyera z Kalifornskej univerzity. Ide o celkom prvú štúdiu, ktorá sa zamerala na výskum, koľko ton plastu vyprodukoval svet v jeho najrôznejších podobách. Vedci prišli k zdrvujúcim výsledkom.

 

Za posledných 13 rokov sa na celom svete vyrobilo vyše 8,3 miliardy ton plastu a iba 30% z celkovej produkcie sa používa dodnes. Len asi 10% vyhodeného plastu sa zrecyklovalo a 12% spálilo. Výskum upozorňujú na to, že ak tento trend zotrvá, do roku 2050 bude na planéte približne 34 miliárd ton plastov. Už dnes sa na dne Tichého oceánu v blízkosti nedotknutých koralových ostrovov nachádza odhadovo 18 ton plastu.

 

Ďalšia štúdia poukazuje na zamorené arktické pláže v málo osídlených oblastiach a, že plast sa už dostal aj do ľudského potravinového reťazca. Podľa štúdie univerzity v Plymouthe sa našiel v útrobách tretiny rýb ulovených v Británii, vrátane tresky a makrel.

 

Polyméry, ktorými je plast tvorený, sú všade okolo. Ich kvality kazí fakt, že sa v prírode nerozkladajú. Zbaviť sa ich možno len takzvanou pyrolýzou, kedy sa pôsobením vysokej teploty rozštiepia, alebo spaľovaním. Tým ale unikajú do vzduchu škodlivé emisie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies