Plamene na jadranskom ostrove Brač sa podarilo skrotiť

NETKY.SK • 17 Júl 2011, 23:00 • 2 min
Plamene na jadranskom ostrove Brač sa podarilo skrotiť

Plamene na jadranskom ostrove Brač sa podarilo skrotiť

slovakia

left justify in out

img

Chorvátskym hasičom sa v noci nadnes podarilo skrotiť plamene, ktoré od štvrtkového večera zachvátili postupne až 4000 hektárov územia na ostrove Brač ohrozujúc sčasti aj obývané lokality.
      Aj keď sa požiar podarilo v noci uhasiť a nad príslušnými lokalitami niet už ani dymu, na západe ostrova pracuje ešte na likvidácii posledných potenciálnych ložísk nebezpečenstva okolo 300 členov hasičského zboru.
      Odborníci nevylučujú, že očakávaný popoludňajší vietor môže opäť rozdúchať plamene v ťažšie prístupných oblastiach ostrova.
      Požiar vypukol vo štvrtok, v čase, keď na Balkáne registrovali vysoké teploty, a to v zálive Blaca na západe Braču. Na jeho likvidácii sa podieľali stovky hasičov za podpory desiatok vozidiel, lietadiel a lodí.
      Ešte v noci na piatok preventívne evakuovali asi 250 ľudí, väčšinou turistov, avšak hasičom sa obývané lokality na ostrove podarilo pred plameňmi napokon uchrániť. K zraneniam na Brači nedošlo.
      Internetové vydanie periodika Večejnji list označilo požiar za najväčší v oblasti za uplynulé desaťročia. Podľa názoru miestnych obyvateľov ho na svedomí majú nepozorní turisti, ktorí v danej oblasti predtým piekli mäso.
      Verejnoprávna chorvátska televízia (HRT) dnes lesný požiar na Brači označila za najväčší za posledných desať rokov a informovala, že v jeho dôsledku došlo k dočasnému odstaveniu diaľkového elektrického vedenia.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies