Plamene lesného požiaru v Korutánsku dosahovali miestami 100 metrov

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 18:14 • 2 min
Plamene lesného požiaru v Korutánsku dosahovali miestami 100 metrov

VIEDEŇ/KLAGENFURT - Už 75 hektárov lesa v oblasti končiara Plankogel v okrese Spittal v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko pohltili plamene, ktoré miestami siahali až do výšky 100 metrov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na hasičské zdroje.
     

V lokalite aktuálne pracuje viac ako 175 požiarnikov, ktorých zo vzduchu podporujú posádky siedmich armádnych a policajných vrtuľníkov. Už dnes popoludní očakávali v oblasti aj ďalšie dve hasiace lietadlá zo Salzburska.
     

Práce hasičov extrémne sťažoval strmý terén, veď od horiacich stromov padajúcich nezriedka stovky metrov smerom nadol sa vytvárali stále nové a nové ložiská požiaru, vysvetlil pre ORF miestny predstaviteľ Klaus Brandner.
     

Práce na likvidácii požiaru, ktorý vypukol v stredu večer, však spočiatku výrazne komplikoval tiež nedostatok vody, ktorú prepravili na svahy končiara cisternami, ako aj silný nárazový vietor, pripomenul šéf zásahu Herbert Haas po uplynulej mimoriadne rušnej noci. Dodal, že aj časť hasičov musela pred plameňmi unikať.
     

Aktuálne požiar v nadmorskej výške 1600 metrov neohrozuje ľudí ani žiadne objekty. Plné ruky práce so zaisťovaním zasahujúcich hasičov tu však mali horskí záchranári. Pripravených pomôcť bolo aj 100 príslušníkov rakúskej armády.
     

Všetci zainteresovaní dúfajú v zrážky, ktoré meteorológovia predpovedali v oblasti na druhú polovicu dnešného dňa.
     

Z bezpečnostných dôvodov v okolí požiaru obmedzili cestnú dopravu, komunikácie vedúce k samotnému lesu môžu využívať výlučne účastníci zásahu.
     

Preventívne došlo vo viacerých oblastiach Korutánska k vyhláseniu absolútneho zákazu fajčenia a narábania s ohňom v lesnom prostredí.
     

Situácia v katastri obce Oberdrauburg, kde sa požiar z opustenej píly rozšíril na les a zničil štyri hektáre lesného porastu, sa naopak zlepšila natoľko, že hasiči tam dnes likvidovali iba ostávajúce tlejúce ložiská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona