Plagiátor? Spevák Ed Sheeran čelí žalobe

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 10:10 • 2 min
Plagiátor? Spevák Ed Sheeran čelí žalobe

BRATISLAVA - Anglický spevák Ed Sheeran čelí žalobe za údajné plagiátorstvo.

slovakia

left justify in out

Martin Harrington a Thomas Leonard, ktorý tvorí pod značkou Harringtonovej spoločnosti HaloSongs, tvrdia, že vlaňajší interpretov singel Photograph má podobnú štruktúru ako ich pieseň Amazing z roku 2009.

 

Dvojica podala žalobu v stredu na Federálnom súde v Kalifornii, pričom zahŕňa aj muzikanta Johnnyho McDaida, ktorý je spoluautorom skladby, a spoločnosti Sony/ATV Music Publishing, Warner Music Group a jej dcérsku spoločnosť Atlantic Recording Corporation.

 

Požadujú súdny proces s porotou, odškodné 20 miliónov dolárov (v prepočte takmer 17,6 milióna eur) a tantiémy, ktoré k piesni prináležia.


Harrington a Leonard súdu v dokumentoch poskytli porovnanie štruktúry oboch nahrávok. Poukazujú na to, že Sheeranova Photograph má so spomínanou Amazing v refréne 39 identických nôt. Tvrdia tiež, že podobné prvky v piesňach sú jednoducho rozpoznateľné aj pre bežného poslucháča.


Edward Christopher "Ed" Sheeran vydal v septembri 2011 debutový album s názvom +, z ktorého pochádzajú single The A Team, You Need Me, I Don't Need You, Lego House, Drunk, Small Bump a Give Me Love. Predvlani uviedol na trh druhú štúdiovku x, z ktorej ponúkol skladby Thinking Out Loud, Sing, Don't, spomínanú Photograph či Bloodstream (feat. Rudimental).

 

S oboma nahrávkami dobyl UK Chart a s druhou aj americký albumový rebríček Billboard 200. Podarilo sa mu získať napríklad štyri BRIT Awards, dve Ivor Novello Awards či dve MTV Europe Music Awards.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies