Plácido Domingo absolvoval vo Viedni 3500. operné predstavenie svojej kariéry

NETKY.SK • 23 December 2010, 09:15 • 2 min
Plácido Domingo absolvoval vo Viedni 3500. operné predstavenie svojej kariéry

Plácido Domingo absolvoval vo Viedni 3500. operné predstavenie svojej kariéry - Kultúra Jubilejné 3500.

slovakia

left justify in out

img

Jubilejné 3500. operné vystúpenie absolvoval v utorok večer vo Viedni svetoznámy španielsky tenorista Plácido Domingo, ktorý 16. decembra presvedčil o svojich mimoriadnych kvalitách aj publikum v bratislavskej Inchebe na exkluzívnom vianočnom koncerte.

"Som šťastný, hrdý a vďačný, že môžem túto udalosť osláviť tu," vyhlásil umelec na slávnosti po poslednom predstavení opery Il Postino na scéne viedenského divadla Theater an der Wien.

Plácido Domingo, ktorý sa na jar podrobil operácii v súvislosti s nádorovým ochorením, sa mimoriadne rýchlo vrátil na umeleckú scénu. Ako uviedol v utorok vo Viedni, na jar sa opäť vráti a realizuje všetky svoje plány.

Od početných kolegov z umeleckého sveta, ale aj priateľov a fanúšikov, sa tenoristovi dostalo množstva blahoželaní. Nechýbala záplava kvetov a obrovská torta so štylizovaným znázornením opony a nápisom "3500 predstavení - svetový šampión opery".

Tenorista sa zdôveril, že pre oslavy svojich jubilejných predstavení sa rozhodol po 700. predstavení, ktorým bola La Traviata v New Yorku. Vtedy dospel k názoru, že usporiada párty po každej tisícke predstavení.

Európsku premiéru opery Il Postino, ktorá je fiktívnym príbehom o priateľstve medzi poštárom a slávnym čilským básnikom Pablom Nerudom v jednej talianskej rybárskej obci koncom 50. rokov minulého storočia, zažili diváci vo Viedni 9. decembra.

Príbeh zhudobnil mexický skladateľ Daniel Catán - laureát Ceny Plácida Dominga z roku 1998. Pochádza z pera čilského spisovateľa Antonia Skármetu a už v roku 1994 poslúžil britskému filmárovi Michaelovi Radfordovi ako predloha pre rovnomenný film s Philippeom Noiretom a Massimom Troisim v hlavných úlohách.

Koprodukčnú inscenáciu spoločnosti Los Angeles Opera a viedenskej scény Theater an der Wien v réžii Rona Danielsa uviedli v septembri v svetovej premiére v Los Angeles. Plácido Domingo v nej stvárnil Pabla Nerudu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona