PKS: Ruské embargo má a bude mať negatívne dopady na slovenských potravinárov

NETKY.SK • 28 August 2014, 10:56 • 2 min
PKS: Ruské embargo má a bude mať negatívne dopady na slovenských potravinárov

BRATISLAVA - Embargo Ruska na dovoz vybraných potravín už má a bude mať ďalšie negatívne dopady na slovenský potravinársky priemysel. Potravinári už pociťujú dôsledky prijatých opatrení poklesom záujmu obchodníkov o dodávky tovarov, rušením dohodnutých akcií a vyčkávacím manévrovaním na lacnejšie dodávky potravín.

slovakia

left justify in out

Návrh Európskej komisie (EK) na odškodnenie len tých spoločností, ktoré do Ruska vyvážali potraviny, považuje Potravinárska komora Slovenska (PKS) za neférový. Uviedla to dnes pre TASR riaditeľka komory Jarmila Halgašová.
      

PKS oceňuje vyhlásenie predsedu vlády SR Roberta Fica, že konflikt EÚ s Ruskom a Ukrajinou je potrebné riešiť inými metódami ako nezmyselnými trojstrannými sankciami, ktoré poškodzujú ekonomiku týchto krajín. "V období, keď EÚ z hľadiska ekonomickej výkonnosti klesá, keď aj Rusko má z hľadiska ekonomickej výkonnosti problémy a keď Ukrajina je ekonomicky prakticky na kolenách, si zámerné poškodzovanie ekonomiky týchto krajín nemôžeme dovoliť," podotkla.
      

Výrobcom potravín hrozí, že v dôsledku zákazu vývozu svojich produktov do Ruska z krajín EÚ, USA, Kanady, Austrálie a Nórska ponuka potravín na týchto trhoch významne vzrastie a ich ceny neúmerne klesnú. PKS a jej členovia sa z tohto dôvodu obávajú dôsledkov ruského embarga na celé odvetvie, ktoré ohrozujú podnikateľov v potravinárskom priemysle a pracovné miesta v odvetví.
      

"Potravinári podporujú pozíciu vlády SR a zároveň ju vyzývajú prijímať také opatrenia, ktoré zamedzia negatívnym dopadom a deformovaniu trhu s potravinami. V dôsledku ruského embarga slovenskí producenti potravín budú nútení začať hľadať alternatívne trhy, čo pre nich bude znamenať ďalšie nepredvídané náklady," zdôraznil prezident PKS Daniel Poturnay.
      

Komora zastáva názor, že odškodňovanie výlučne tých vývozcov potravín, ktorých postihli reštrikcie vo vzťahu k vývozu do Ruska, nemá logiku. PKS je presvedčená, že je potrebné hľadať také riešenia, ktoré pomôžu všetkým potravinárom. Zavedenými reštrikčnými opatreniami budú trpieť predovšetkým producenti, ktorí svoje produkty umiestňovali či už na domácom, alebo európskom trhu. PKS preto žiada, aby odškodnenie bolo smerované napríklad na podporu exportu do tretích krajín.
      

"Eskalácia vzájomných sankcií bude ekonomické problémy len vyhrocovať, čo môže spôsobiť významné zníženie konkurencieschopnosti slovenských producentov potravín a ďalší rast nezamestnanosti v tomto odvetví," dodal Poturnay.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona