PJ Harvey udelili čestný doktorát

NETKY.SK • 11 September 2014, 14:22 • 2 min
PJ Harvey udelili čestný doktorát

LONDÝN - Londýnska Goldsmiths University udelila čestný doktorát britskej hudobníčke PJ Harvey.

slovakia

left justify in out

Jediná držiteľka dvoch Mercury Prize sa tak pridala k hudobníkom ako Brian Molko z formácie Placebo, John Cale, Katy B či kapele Blur, ktorých univerzita ocenila v minulých rokoch. Okrem PJ Harvey si titul v stredu 10. septembra prevzali aj bojovník za ľudské práva Peter Tatchell či novinár Neal Ascherson.

 

Štyridsaťštyriročná Polly Jean Harvey začínala vo formácii Automatic Dlamini. V roku 1991 založila PJ Harvey Trio, s ktorým vydala štúdiovky Dry (1992) a Rid of Me (1993). Po rozpade skupiny pokračovala už sama, pričom ako sólistka debutovala nahrávkou To Bring You My Love (1995). Nasledovali Is This Desire? (1998) a album Stories from the City, Stories from the Sea (2000), ktorý jej priniesol prvú Mercury Prize. Tú si vyslúžila aj za zatiaľ poslednú štúdiovku Let England Shake (2011), čím sa stala jedinou interpretkou, ktorá toto ocenenie získala viac ako raz. PJ Harvey má na konte ešte nahrávky Uh Huh Her (2004) a White Chalk (2007), dve kolaborácie s bývalým kolegom z Automatic Dlamini Johnom Parishom a singel Shaker Aamer (2013). Minulý rok jej britská kráľovná Alžbeta II. udelia nižší Rad britského impéria MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire). PJ Harvey sa tiež venuje písaniu prózy a poézie, výtvarnému umeniu či sochárstvu. Objavila sa aj v niekoľkých filmoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies