Pivovarnícka skupina Anheuser-Busch InBev sa dohodla na prevzatí konkurenčného podniku SABMiller

NETKY.SK • 13 Október 2015, 10:36 • 2 min
Pivovarnícka skupina Anheuser-Busch InBev sa dohodla na prevzatí konkurenčného podniku SABMiller

LONDÝN - Belgicko-brazílska pivovarnícka skupina Anheuser-Busch InBev (AB InBev) sa dohodla s konkurenčným nadnárodným pivovarom SABMiller, so sídlom v Londýne, na podmienkach jeho prevzatia.

slovakia

left justify in out

Najväčší producent piva na svete zaplatí v hotovosti 44 libier (59,45 eura) za akciu konkurenta, ktorý je dvojkou na globálnom trhu. Informovali o tom agentúra Reuters, AP a RTTNews. Po týždňoch dohadovania sa o cene oba pivovarnícke koncerny oznámili, že sa v zásade dohodli na podmienkach prevzatia. Výsledná cena predstavuje zhruba 50-% prémiu oproti cene, pri ktorej akcie SABMilleru uzavreli obchodovanie na burze 14. septembra, keď do médií prenikli správy, že AB InBev má záujem o prevzatie svojho najväčšieho konkurenta.

 

Podľa predbežnej dohody akcionári SABMilleru dostanú 44 GBP za jednu akciu a budú mať právo aj na dividendy od pivovarníckej skupiny. AB InBev svoju ponuku najprv v pondelok zvýšil na 43,50 GBP na akciu, čo bolo o 14 % viac ako jeho prvá ponuka, ale nakoniec musel ísť s cenou ešte vyššie. AB InBev, vlastník známych značiek ako sú Budweiser a Stella Artois, má dominantné postavenie na trhu v Latinskej Amerike a SABMiller má zase veľký podiel na africkom trhu s pivom, a upevňuje aj svoju pozíciu v Ázii.

 

Zlúčením oboch spoločností vznikne kolos, ktorý bude mať zhruba tretinový podiel na svetovom trhu s pivom. Na porovnanie, Heineken, ktorý je v súčasnosti svetovou trojkou, kontroluje okolo 9 % trhu. Podľa analytikov by sa tak dokončila viac než desaťročie trvajúca konsolidácia v pivovarníckom priemysle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies