Pivovarníci oddnes spúšťajú kampaň 'Keď pijem, auto zostane doma'

NETKY.SK • 9 December 2016, 15:15 • 2 min
Pivovarníci oddnes spúšťajú kampaň 'Keď pijem, auto zostane doma'

BRATISLAVA - Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, člen Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), oddnes spúšťa v spolupráci s vybranými reštauračnými zariadeniami po celej SR edukačnú kampaň 'Keď pijem, auto zostane doma', ktorou chce poukázať na nebezpečenstvo tzv. zostatkového alkoholu. Trvať by mala minimálne do Vianoc. Informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

slovakia

left justify in out

Zákazníci sa prostredníctvom plagátov a letákov dozvedia dôležité informácie o čase, ktorý telo potrebuje na úplné vytriezvenie. Zákazníci zároveň dostanú k účtu za pivo alkoholtester, ktorým si môžu ráno skontrolovať zostatkový alkohol.

 

Pripomenula, že to, aký "zostatok" alkoholu človeku ráno koluje v žilách, závisí od viacerých faktorov. Kým muž vážiaci 85 kg potrebuje asi osem hodín na odbúranie alkoholu z troch veľkých pív, žena vážiaca 60 kg potrebuje na odbúranie alkoholu z dvoch veľkých pív až deväť hodín.

 

"Už piaty rok sa snažíme upozorňovať na zodpovednú konzumáciu piva z pohľadu bezpečnosti na cestách. Kým v lete vyrážame s Prezídiom Policajného zboru (PPZ) za vodičmi priamo na cesty, tento rok sme sa rozhodli ísť za ľuďmi na konci roka priamo do reštaurácii a pubov," spresnila prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd.

 

Štatistiky PPZ hovoria, že práve december patrí dlhodobo k mesiacom, keď za volant sadá najviac vodičov pod vplyvom alkoholu. "Približne 9 % zo všetkých dopravných nehôd na Slovensku sa stane pod vplyvom alkoholu. Zapríčiní ich v pomere 90 % mužov-vodičov a 10 % žien-vodičiek. Za posledných päť rokov najviac vodičov pod vplyvom alkoholu zistili policajti v Košickom kraji a najmenej v Trnavskom kraji," priblížil riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ Ján Ignaták.

 

Podľa aktuálnych štatistík od januára do októbra 2016 sa zistil alkohol u 7670 vodičov motorových vozidiel. Za to isté obdobie sa na slovenských cestách stalo 914 dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies