Pivovarníci nesúhlasia ani s viac ako 20-% zvýšením dane

NETKY.SK • 29 November 2010, 08:53 • 2 min
Pivovarníci nesúhlasia ani s viac ako 20-% zvýšením dane

Pivovarníci nesúhlasia ani s viac ako 20-% zvýšením dane

slovakia

left justify in out

Pivovarníci nesúhlasia ani s viac ako 20-% zvýšením spotrebnej dane na zlatý mok. Koalícia sa totiž zhodla, že daň nepôjde hore o 49 %, ale o 22 % v prípade malých a 27 % pri veľkých pivovaroch s produkciou nad 100.000 hektolitrov. Aj takéto zvýšenie považujú za diskriminačné a za reguláciu spotreby.
"Považujeme to za neodborné rozhodnutie, vyslovene politické. Existuje hranica, ktorá neovplyvní spotrebu, čiže toto považujeme za zásah do trhového prostredia, keď nastáva regulácia spotreby. Dane nie sú na to, aby sa regulovala spotreba," konštatoval pre TASR výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Roman Šusták.
Podľa generálnej manažérky Heineken Slovakia, a. s., Door Plantengy je pozitívne, že vláda pivovarníkov vypočula a bola ochotná zmeniť svoje rozhodnutie. "Ale myslím si, že sa nezaoberali našimi principiálnymi problémami, že toto rozhodnutie nie je správne, pretože je diskriminačné," vysvetlila pre TASR. Pivo označila za obeť politického rozhodnutia, pretože sa vôbec nediskutovala daň na víno či tvrdý alkohol.
Ako zdôraznil Šusták, pivovarnícky priemysel sa ešte nespamätal zo 100-% zvýšenia dane z roku 2003. "My by sme sa potrebovali dostať z tej situácie, ktorá nastala v minulosti, a keby sme sa dostali vyslovene z tej agónie, potom by sme mohli diskutovať o koľko zvýšiť daň," dodal. Zároveň podotkol, že v súčasnom stave pivovarníctva je skôr priestor na zníženie a nie na rast spotrebnej dane.
Nižšiu spotrebnú daň na pivo sa v priamo v pléne parlamentu počas najbližšej schôdze pokúsi presadiť opozičný Smer-SD. Pre novinárov to v piatok (26.11.) potvrdil poslanec za túto stranu Peter Kažimír. "My s tým kompromisom, koalícia označuje tento výsledok za kompromis, nesúhlasíme. Je tu jednoznačná skúsenosť zo zvyšovania spotrebných daní na pivo ešte z fungovania druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) s jasnými následkami na samotnú spotrebu a zamestnanosť v tomto sektore," zdôvodnil Kažimír postoj strany Smer-SD.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona