Pivo bude čoskoro oveľa drahšie: Hrozí nám jeho nedostatok!

NETKY.SK • 17 Október 2018, 11:50 • 2 min
Pivo bude čoskoro oveľa drahšie: Hrozí nám jeho nedostatok!

Pokiaľ sa radikálne nezmení prístup človeka k životnému prostrediu, prídeme nielen o kávu, vinič a čokoládu, ale aj pivo.

slovakia

left justify in out

Ak ste milovníkmi piva, zrejme vás nepotešíme. Odborníci tvrdia, že v najbližších rokoch nás čaká výrazné zdražovanie tohto nápoja. Čo je však ešte horšie, postupom času hrozí dokonca i to, že o neho prídeme úplne. Za všetko si ale môžeme sami. Príčinou sú totiž klimatické zmeny, na ktorých máme nemalý podiel.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Zmena klímy sa podpísala na úrode viacerých poľnohospodárskych plodín už teraz. Vo veľkom ohrození je momentálne aj jačmeň, ktorý je jednou zo základných zložiek piva. Vysoké teploty a sucho totiž smerujú k tomu, že v najbližšom období prídeme až o pätinu jeho úrody. To sa logicky podpíše aj na cenách, ktoré by sa mali dvihnúť dvojnásobne.

 

Vedci tvrdia, že zdražovanie nebude v každej krajine rovnaké. Smerodajné je totiž, ktorá je do akej miery závislá od dovozového jačmeňa. Najhoršie by podľa nich mohlo dopadnúť Poľsko, kde by ceny stúpli o 377 percent, v Česku by sa zdražovalo o 143 percent a v Kanade o 133.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Aké je teda východisko? Samozrejme, zmena v prístupe k životnému prostrediu, no pomôcť by tiež mohlo vyšľachtenie nového druhu jačmeňa, ktorý by nebol taký náročný na vodu a vysoké teploty by znášal lepšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona