Piťo počas výpovede vysvetľoval svoju stratégiu fixkou na tabuľu

NETKY.SK • 13 August 2013, 12:13 • 2 min
Piťo počas výpovede vysvetľoval svoju stratégiu fixkou na tabuľu

PEZINOK - Údajný bos skupiny piťovci Juraj Ondrejčák alias Piťo počas svojej výpovede dnes kreslil fixkami na tabuľu vzťahy medzi jednotlivými ľuďmi tak, ako sú opísané v obžalobe proti skupine piťovci.

slovakia

left justify in out

V úvode sa ohradil proti spôsobu, ako ho policajti zadržali. „Polícia ma vzala do väzby, a to najhorším spôsobom, ako sa dá,“ povedal Juraj Ondrejčák a dodal, že prišiel vrtuľník, na základe svedectva jediného človeka a bez dôkazu. Podľa neho išlo o predvolebnú kampaň, na ktorú novinári skočili.

Juraj O. spochybňoval výpovede hlavného svedka kauzy Viktora M. „Podľa môjho konšpiračného myslenia je to človek, ktorý ma za sebou nejakú službu – neviem akú,“ dodal. Nevie si ho zaradiť, či je vlastne chránený svedok alebo spolupracujúci obvinený. 

Podľa Juraja Ondrejčáka sa všetko začalo pri trnavskom prípade vydierania podnikateľa, kde už padli rozsudky voči Igorovi D. a Adamovi Š.. Táto dvojica údajne tiež patrí k piťovcom a figurujú aj medzi obžalovanými v aktuálne prejednávanej kauze. Tretí z aktérov trnavského prípadu vydierania bol práve svedok Viktor M., ktorý však už ani tam nesedel na lavici obžalovaných, pretože sa rozhodol spolupracovať s políciou. Juraj Ondrejčák dnes hovoril, že už v čase riešenia trnavského prípadu si myslel, že aj jeho chcú obviniť, ale nevedel ako. 

Juraj Ondrejčák pred súdom poukazoval na rozdiely vo výpovediach svedka počas vyšetrovania. Podľa neho nesedia svedkove slová o tom, ako si mal Juraj Ondrejčák objednať vybuchnutie domu či áut, na ktoré mal podľa obžaloby zabezpečiť veci. „Ja som to neurobil, nebol som tam, nemám nič spoločné s tými ľuďmi, ktorým sa to malo stať,“ vyhlásil Juraj Ondrejčák na margo údajnej schôdzky, na ktorej sa „akcia“ vraj dohadovala. Spochybnil aj nedovolené ozbrojovanie, ktoré mu pripisovali. Ako povedal, ani jeden náboj mu nenašli. „Všetci v tejto veci výbuchov sú ovplyvňovaní,“ vyhlásil. 

Obžalovaný poukázal na to, že v strážnej budove pri jeho dome našli 4,5 gramu marihuany. Juraj Ondrejčák hovoril, že ide o množstvo menšie ako desať bežných dávok a patrila jeho strážnikovi. „Je to pankáč, zapáli si," dodal. Juraj Ondrejčák odmieta tvrdenie, že nájdená „tráva“ patrila jemu. Strážnik totiž tvrdí, že patrila jemu. „Moja nie je, pán B. pre mňa trávu nezháňal,“ povedal Juraj Ondrejčák. 

Juraj Ondrejčák sa ohradil aj voči tvrdeniu obžaloby, že by bol šéfom skupiny piťovci. V roku 2004 alebo 2005 podľa neho vyšli tzv. mafiánske zoznamy, ku ktorým sa podľa Juraja Ondrejčák najprv nikto nehlásil. „My sme sa z toho smiali. Ešte som hovoril, že ak by som sa dal preoperovať na ženu, tak ako by sa (piťovci – pozn. SITA) volali,“ povedal Juraj Ondrejčák na súde. Odmietol, že by nejakú skupinu zakladal. 

Prokurátor v pondelok predniesol obžalobu na 17 údajných členov skupiny za 19 skutkov. Sú to najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s tzv. vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, resp. v nej pôsobili alebo ju podporovali. Tá pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj Ondrejčák alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov. V marci 2011 po konflikte v predajni kebabov v Stupave niektorí členovia napadli a zbili dvojicu mužov za to, že si dovolili robiť problémy v podniku pod ochranou piťovcov. Za robenie problémov jeden člen skupiny žiadal zaplatenie pokuty päťtisíc eur, čo sa napokon nestalo. Členovia skupiny si údajne vytypovali erotické priváty a od žien žiadali peniaze za poskytovanie ochrany. Piťovi údajne strážnik jeho domu zaobstarával marihuanu, mal ju v strážnici pri dome. Aj ďalší členovia skupiny podľa prokuratúry zabezpečovali drogy – kokaín, pervitín a metamfetamín, aby ho ďalej predávali. Podľa žalobcu na príkaz Juraja O. zariadili ďalší obžalovaní koncom marca 2010 v Trnave výbuch vozidla BMW a rodinného domu Róberta T. Počas tej istej noci údajne podpálili ďalšie auto, ktoré patrilo jeho spolupracovníkovi. Meno Róberta T. figuruje v medializovaných mafiánskych zoznamoch v skupine nazývanej sýkorovci. Nálože aj s rozbuškami podľa vyšetrovateľov zabezpečil Piťo. Vraj chcel, aby všetko zapálili naraz ako značku piťovcov. Podobne skúsili zapáliť aj iné auto. Motívom bola napríklad údajná pokuta za poškodenie dverí v podniku, kde majiteľ platil piťovcom výpalné. Pripisujú im aj zapálenie predajne kebabu, ktorým údajne chceli majiteľov donútiť k plateniu výpalného. K plateniu výpalného údajne donútili aj majiteľa požičovne náradia. Dvaja členovia údajne podpálili aj prevádzku letného grilu v Hlohovci. Majiteľ potom súhlasil s platením výpalného. 

Prípad jedného obžalovaného, ktorému chýbal pre PN-ku obhajca, budú riešiť samostatne, podobne ako prípad obžalovaného, ktorý chce uzavrieť dohodu o vine a treste. 

Už v decembri 2012 prokurátor podal obžalobu na časť údajnej skupiny piťovcov za skutky, ktoré súvisia s podvodom so získanými hypotekárnymi úvermi z USA. Súd obžalobu neprijal a vrátil do prípravného konania, prokuratúra ju znovu predložila. 

Polícia obvinila z násilných a majetkových trestných činov 23 osôb, ktoré sú údajne zo skupiny piťovcov, po policajnej akcii v polovici novembra 2011. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva údajný šéf skupiny Juraj Ondrejčák a kukláči ho zadržali. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Juraja Ondrejčáka, sú vo väzbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies