Pisztoryho palác začali opravovať, dostane novú strechu a fasádu

NETKY.SK • 13 Január 2016, 11:59 • 2 min
Pisztoryho palác začali opravovať, dostane novú strechu a fasádu

BRATISLAVA – Pisztoryho palác na Štefánikovej ulici v Bratislave začali rekonštruovať. Samospráva Starého Mesta dostala grant z nórskych fondov a za vyše pol milióna eur sa má do konca júna opraviť fasáda i strecha tejto národnej kultúrnej pamiatky. Palác sa potom má viac otvoriť verejnosti.

slovakia

left justify in out

"Slovensko má množstvo hodnotných kultúrnych pamiatok, ktoré je treba obnoviť a zachovať pre budúce generácie, a Pisztoryho palác je jednou z nich. Má zaujímavú históriu a historickú i kultúrnu hodnotu nielen pre Slovákov, ale aj pre ďalších Európanov," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva Inga Magistad.

 

"V posledných rokoch palác nebol využívaný tak, ako by mal. A každý rok chátrania kultúrnej pamiatky len zhoršuje jej stav, preto bol najvyšší čas, aby sa s tým začalo niečo robiť," doplnil starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Podotkol, že bez pomoci zvonka by samospráva palác opraviť nedokázala.

 

Staré Mesto odovzdalo palác na rekonštrukciu koncom minulého roka. Robotníci už začali čistiť omietky a odstraňovať staré nátery. Pokračovať majú s fasádou a strechu by chceli začať rozoberať na jar. Palác sa má zastrešiť novou keramickou strešnou krytinou a obnoviť sa má čelná a dvorná fasáda. 

 

Dnešné aktivity, ktoré v paláci prebiehajú, nezaniknú. Rekonštrukcia ich však obmedzí. "Obnovou sa palácu vdýchne nový život a prídu doň nové činnosti. Vznikne možnosť organizovať viac výstav, filmových prezentácií, divadelných predstavení či koncertov," podotkla Magistad.

 

Števčík tvrdí, že len pri oprave strechy a fasády ostať nechcú. Samospráva plánuje opraviť okná či upraviť nádvorie. "Ďalej vykurovanie, elektrické siete – to všetko bude nasledovať po tom, ako bude palác novozastrešený," dodal starosta.

 

Na rekonštrukciu paláca je vyčlenených 578.124 eur. Z 85 percent čiastku zaplatia nórske fondy, zvyšných 15 percent, teda asi 86.718 eur, je spolufinancovanie mestskej časti. Projekt je súčasťou programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a Podpora rozmanitostí v kultúre a umení.

 

"Obnovené pamiatky okrem iného vytvárajú nové pracovné príležitosti, a tým prispievajú i k hospodárskemu rastu a zvýšenému záujmu turistov. Z tohto dôvodu je program obnovy kultúrneho dedičstva prioritnou oblasťou v rámci nórskych grantov," podotkla veľvyslankyňa s tým, že z prebiehajúcej grantovej schémy, kde je 80 miliónov eur určených pre Slovensko, ide až 12 miliónov eur na obnovu kultúrnych pamiatok a presadzovanie mnohorakosti v kultúre a umení.

 

Pisztoryho palác, ktorý má mestská časť zverený do správy, dal postaviť lekárnik židovského pôvodu Felix Pisztory v 90. rokoch 19. storočia v eklektickom štýle ako vlastný domov a ambulanciu. V budove sídlilo počas druhej svetovej vojny nemecké veľvyslanectvo, neskôr v období socializmu Leninovo múzeum. Bočné krídlo paláca sa do roku 2005 využívalo ako Dom zahraničných Slovákov. Odvtedy bol palác prázdny a chátral.

 

Od roku 2011 začala mestská časť meniť palác na Kultúrne centrum Pistory, spolupracuje preto s občianskym združením Via Cultura; Inštitút pre kultúrnu politiku. Palác bol uprataný, zabezpečilo sa, aby doň netieklo, zbavili ho plesní a otvorili verejnosti. Od leta 2012 slúži ako nové komunitno-kultúrne centrum Starého Mesta so zvláštnou historickou atmosférou. Je to priestor pre umenie, kultúrne a vzdelávacie podujatia, diskusie či výstavy. V paláci sa nachádza i Kino Film Europe.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies