Pistoriusova kauza smeruje k odvolaciemu konaniu

NETKY.SK • 17 September 2015, 12:08 • 2 min
Pistoriusova kauza smeruje k odvolaciemu konaniu

KAPSKÉ MESTO - Za márnenie času strateným prípadom považujú právnici juhoafrického paralympionika Oscara Pistoriusa odvolacie konanie proti vlaňajšiemu rozsudku.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok 17. septembra vypršal pre obhajobu termín, do ktorého mala predložiť podklady pre odvolací súd, ktorý sa bude zaoberať žiadosťou prokuratúry na prehodnotenie skutkovej podstaty Pistoriusovho deliktu zo zabitia na vraždu. Atlét s amputovanými dolnými končatinami vo februári 2013 zastrelil svoju priateľku Reevu Steenkampovú. Sudkyňa Thokozile Masipová minulý rok rozhodla, že Pistorius sa dopustil zabitia z nedbanlivosti a vymerala mu trest 5 rokov odňatia slobody s možnosťou skoršieho prepustenia. Odpykáva si ho vo väznici Kgosi Mampur v Pretórii, už v piatok 18. septembra sa môže na druhý pokus rozhodnúť o jeho podmienečnom prepustení. Pôvodne sa mal dostať na slobodu v piatok 21. augusta po odslúžení desiatich mesiacov, ale tamojší rezort spravodlivosti pozastavil účinnosť verdiktu z dôvodu predčasného podania žiadosti.


Najvyšší odvolací súd zasadne v nešpecifikovanom novembrovom termíne, vývoj kauzy môže mať tri rôzne scenáre. Sudcovská rada s troma alebo piatimi členmi buď zamietne odvolanie a potvrdí Masipovej rozsudok, alebo nariadi nové pojednávanie, alebo sama rozhodne, že Pistorius sa dopustil vraždy. Proti poslednej možnosti obhajoba rázne namieta. Rozhodne prostá väčšina hlasov sudcov. Podľa juhoafrických zákonov je minimálna sadzba za vraždu 15 rokov väzenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies