Pistoriusa prepustili do domáceho väzenia, čaká ho ďalší súd

NETKY.SK • 20 Október 2015, 07:08 • 2 min
Pistoriusa prepustili do domáceho väzenia, čaká ho ďalší súd

JOHANNESBURG - Zdravotne hendikepovaného atléta Oscara Pistoriusa v noci z pondelka na utorok prepustili do domáceho väzenia. Momentálne je pod dohľadom v dome svojho strýka Arnolda v bohatej štvrti na predmestí Pretórie.

slovakia

left justify in out

Pistorius si odpykáva päťročný nepodmienečný trest za neúmyselné zabitie svojej priateľky Reevy Steenkampovej vo februári 2013. Odsúdili ho vlani v októbri, za mrežami väznice v hlavnom meste strávil necelý rok. Podľa juhoafrickej legislatívy môžu odsúdeného s trestom na päť a menej rokov podmienečne prepustiť po odpykaní si šestiny trestu, v prípade Pistoriusa teda po desiatich mesiacoch.

 

"Oscara Pistoriusa sme dnes večer umiestnili pod nápravný dohľad," potvrdil v textovej správe pre agentúru AP hovorca justičného úradu Manelisi Wolela. Pôvodne mali Pistoriusa z väzenia pustiť až v utorok v priebehu dňa, v snahe predísť veľkému náporu médií pred bránami zariadenia tak ale urobili nečakane už v noci. "Bolo to v najlepšom záujme všetkých zúčastnených strán," vysvetlil Wolela.

 

Rodina Pistoriusa v oficiálnom stanovisku vyjadrila potešenie z jeho prepustenia. "Sme šťastní," zaznelo v reakcii s prísľubom, že atlét bude striktne dodržiavať podmienky domáceho väzenia. "Oscar je tu, je doma so svojou rodinou. Chceme ale zdôrazniť, že si naďalej odpykáva trest," uviedla hovorkyňa rodiny Anneliese Burgessová na brífingu pred domom Pistoriusovho strýka.

 

Šesťnásobný paralympijský šampión v tragický valentínsky deň na svoju priateľku vystrelil štyri rany cez zamknuté dvere kúpeľne a spôsobil jej smrteľné zranenia. Vo svojej výpovedi tvrdil, že si ju pomýlil so zlodejom.

 

Štátnym zástupcom sa nepodarilo dokázať, že Pistorius strieľal s cieľom svoju obeť zabiť. Prokuratúra sa ale odvolala a pred najvyšším súdom bude chcieť v novembri Pistoriusovi dokázať úmysel vraždiť. V takom prípade by dostal trest minimálne 15 rokov väzenia. Pojednávanie by sa malo začať 3. novembra, prokuratúra chce dosiahnuť preklasifikovanie činu. Senát piatich sudcov buď odvolanie štátneho zástupcu zamietne, alebo nariadi nový proces, alebo sám uzná Pistoriusa vinným z úmyselnej vraždy.

 

Účastník OH 2012 v Londýne sa v uplynulých dňoch musel podrobiť psychoterapii. Tú nariadila 28-ročnému športovcovi odvolacia komisia, ktorá rozhodovala o jeho prepustení do domáceho väzenia. Pistorius má rovnako zákaz prísť počas výkonu domáceho väzenia do styku so zbraňami.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies